Público
Público

Un monòlit als gais davant de la Sagrada Família

El monument és un homenatge als represaliats per raons de sexe

JORDI MUMBRÚ

Després de diverses negociacions per trobar la millor ubicació possible, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit que instal·larà el monument als gais a la plaça de la Sagrada Família, als jardins que hi ha davant del temple, segons ha pogut saber Públic. Des de fa mesos, el departament de Drets Civils i els diferents col·lectius de la ciutat que lluiten contra l'homofòbia han estat discutint aquest punt, que està inclòs dins del Pla Municipal per al Col·lectiu Lesbià, Gai, Transsexual i Bisexual, aprovat l'any 2009. El text fixava que calia 'instal·lar un monument a les persones gais, lesbianes i transsexuals represaliades en un espai cèntric de la ciutat'. Després d'estudiar diferents alternatives, des del departament de Drets Civils van decidir que l'espai més adient eren els jardins de la Sagrada Família.

La directora de Drets Civils, Rosa Bada, va confirmar ahir l'acord i el va defensar, assegurant que l'espai escollit 'és un lloc cèntric que ja s'estava remodelant, de manera que no representa una despesa explícita'. Bada va avançar que el monument serà en realitat 'un monòlit en forma de triangle' que portarà una inscripció en record a les persones represaliades per la seva orientació sexual i que s'ubicarà en una de les cantonades. L'objectiu és inaugurar el monòlit el proper mes de febrer.

La ubicació final queda molt lluny de la zona coneguda com Gaixample, que havia estat una de les propostes per estudiar. Bada va explicar que 'd'aquesta manera queda clar que és un monument per a la ciutat, patrimoni de tots i de tota la ciutat'.

Una altra de les alternatives que s'havien plantejat era al Parc de la Ciutadella, on fa 18 anys un grup d'extrema dreta va apallissar Sònia, una dona transsexual, fins a la mort.

L'assassinat va convertir Sònia en un símbol del moviment. Eugeni Rodríguez, president del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, una de les entitats que participa en les negociacions, va insistir en la ubicació del Parc de la Ciutadella, ja que 'Sònia és el millor símbol contra l'homofòbia'.

Rodríguez va explicar que, en ciutats com Londres i Nova York, els monuments d'homenatge als gais també estan en llocs on s'han viscut agressions homòfobes 'per fer memòria i evitar que torni a passar'.

Però des de l'ajuntament prefereixen que el monòlit no sigui un record d'una persona concreta. En el punt on van assassinar Sònia ja hi ha una placa de record. Tret del PP, la resta de partits presents a l'ajuntament estan a favor del monument.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias