Público
Público

La grip supera el llindar epidemiològic a Catalunya

La variant nova és la més freqüent però es comporta com un virus estacional

BENOÎT CROS

La grip ja ha assolit el nivell d'epidèmia a Catalunya. Segons el Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes (Pidirac), la incidència de grip en la població va ser de 128 casos per 100.000 persones durant la penúltima setmana del 2010 i va superar així en 28 punts el nivell a partir del qual es pot parlar d'epidèmia. També ha augmentat el nombre de persones que visiten el metge, però de forma similar als anys anteriors.

Aquest llindar és relatiu ja que varia segons l'any i el país en funció de la incidència de la malaltia en els anys anteriors. A la resta d'Espanya, la barrera epidemiològica està fixada aquest any en 86,6 casos per cada 100.000 habitants.

Les visites al metge augmenten però dins dels nivells habituals

Els epidemiòlegs creuen que l'evolució continuarà creixent durant les properes setmanes però es tracta d'una situació habitual, ja que 'és estrany que aquest nivell d'alerta no se superi' durant la temporada hivernal, segons va explicar Antoni Trilla, metge especialista de l'Hospital Clínic de Barcelona i de la UB.

Des del començament, a principi d'octubre, del període de vigilància per part del Departament de Salut, la soca més frequënt ha estat l'AnH1N1, coneguda abans com la grip nova. Segons Trilla, aquest virus ja es comporta de manera similar a una grip estacional tot i que conserva algunes característiques pròpies, com el fet d'afectar principalment gent de mitjana edat.

La incidènciadel virus entreels nadons duplica la taxa mitjana

Aquesta característica i la més freqüent vacunació de la gent gran explica que la incidència de la grip sigui menor entre els majors de 65 anys, que representen el grup menys afectat per la grip. En canvi, la incidència de grip més forta és entre els nadons de menys de 4 anys, que dupliquen la taxa mitjana, i entre els nens de 5 a 14 anys.

Les altres soques més freqüents son la grip AnH3N2 i la de tipus B, totes dues conegudes des de fa uns 10 anys. En qualsevol cas, els virus van canviant, un fet que obliga que les autoritats sanitàries recomanin tornar-se a vacunar cada any.

El Departament de Salut ja ha detectat fins ara 60 casos greus des de principis del mes d'octubre, dels quals 39 van ser detectats durant la setmana del 19 al 25 de desembre passat.

Tot i això, els experts no creuen que s'arribi a situacions complicades. 'La preparació de l'any passat va servir perquè els mecanismes estiguin ben rodats', apunta l'epidemiòleg Trilla, que també demana als ciutadans que siguin responsables i acudeixin al metge de capçalera si els símptomes són lleus per tal d'evitar el col·lapse dels serveis d'urgència.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias