Público
Público

Les retallades arriben a TV3 i Catalunya Ràdio

ROSA FERNÁNDEZ

La retallada pressupostària del Govern d'Artur Mas ha arribat ara a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l'ens públic que integra TV3 i Catalunya Ràdio, entre d'altres. El Consell Executiu va aprovar ahir un conjunt de mesures per tal de 'reduir les necessitats financeres' de la CCMA i, per tant, la dependència del pressupost de la Generalitat, que l'any passat va ascendir a 330 milions d'euros.

Entre les accions per 'continuar la política de contenció de la despesa', s'inclou la retallada d'un 5% dels salaris de la plantilla de la Corporació, que havien quedat al marge quan aquesta mesura es va implantar a tots els treballadors de l'Administració pública. Llavors, quan l'ombra de la reducció salarial planava sobre la CCMA, la plantilla, formada per 2.700 treballadors, va respondre amb protestes i vagues, que van tenir èxit.

Les quatre empreses que actualment formen la CCMA es fusionaran en una

La notícia de la reducció de sou va ser rebuda com una galleda d'aigua freda pels membres de la CCMA. El president del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Ramon Espuny, va assegurar ahir en declaracions a Públic que 'és molt complicat que els treballadors assumeixin aquesta retallada salarial'. Per Espuny, el fet que ara es plantegi aquesta reducció salarial del 5% suposa 'una filosofia que la plantilla no comparteix, ja que no es pot intentar legitimar un servei públic a base de batzegades'.

La CCMA té previst que TV3 absorbeixi les empreses tecnològiques Activa Multimèdia Digital i CCRTV Interactiva abans del mes de maig d'enguany i que a aquesta fusió s'uneixi Catalunya Ràdio el 2012. Aquest procés, que aglutinarà quatre empreses en una, provocarà una duplicitat de càrrecs i direccions que, segons la CCMA, pot provocar excedents. El president del Consell de Govern, Enric Marín, va explicar que 'si els treballadors accepten les condicions de rebaixa salarial, quedarà garantida l'estabilitat laboral i la unitat de la plantilla' i, per tant, no hi haurà acomiadaments. Tot i així, Marín va avisar que 'un nombre indeterminat d'alts càrrecs, entre 20 i 40, seran redundants', motiu pel qual possiblement la CCMA en prescindirà.

Per Espuny, aquest 'xantatge d'haver de triar entre reduir la plantilla o reduir els sous' és 'un fet nou en el sector públic' que fins ara 'només havíem vist en empreses privades com ara Nissan'. 'L'única forma de salvar la plantilla és acceptar la reducció de sou, i d'entrada no hi estem disposats', diu Espuny.

La Corporació vol reduir el 5% el sou dels 2.700 treballadors

Marín confia que hi pugui haver un pacte laboral que faciliti l'aprovació d'un conveni únic. 'La resta de treballadors de l'Administració pública han acceptat una reducció salarial entenent el context de crisi actual i confio en la complicitat dels treballadors per poder buscar solucions dialogades'. A les mesures anunciades ahir cal sumar la decisió de 'racionalitzar espais que afectaran diverses instal·lacions'. En aquest aspecte, es preveu el trasllat del personal que ocupa l'edifici de la CCMA del carrer Ganduxer de Barce­lona a altres seus, així com la venda d'immobles.

Un altre punt del conjunt de mesures de la CCMA és la concentració de les delegacions de TV3 i Catalunya Ràdio. En aquest sentit, el Consell de la Corporació considera la possibilitat de traslladar les instal·lacions de Catalunya Ràdio de Barce­lona a Sant Joan Despí, una proposta celebrada per Ramon Espuny. 'Serà molt positiu per a la Corporació, ja que integrar els estudis de ràdio, televisió i internet ajudarà a millorar les sinergies', valora Espuny.

El socialista Joan Majó, que va ser director de la Corporació del 2004 al 2008, va encarregar la construcció d'un edifici annex a les instal·lacions de TV3, però les obres van ser aturades per problemes econòmics i encara estan per acabar. 'Ara es podrà fer un estudi d'equipaments que permeti portar Catalunya Ràdio a aquest nou edifici i hi haurà més col·laboració entre sectors', conclou Espuny.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias