Público
Público

Els metges exigeixen a Boi Ruiz que aturi la retallada

Els professionals alerten del 'desmantellament' del sistema sanitari públic

BRAIS BENÍTEZ

En un moment en què diversos hospitals catalans ja han anunciat mesures d'ajust per fer front al retall pressupostari de la conselleria de Salut, el col·lectiu de metges catalans va demanar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, que rectifiqui i no apliqui retallades en el sistema sanitari.

El secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, creu que 'és inadmissible la retallada del 10% que s'aplica de manera lineal i sense cap criteri mèdic'. Per això, Gallego ha afirmat que si s'imposen els ajustos, 'treballarem en una medicina de guerra i es posarà la sanitat catalana en situació de risc'. Els sindicats de metges han anunciat una mobilització per al proper dia 14 pel que qualifiquen de 'desmantellament' de la sanitat pública catalana.

Gallego va denunciar que 'la línia vermella que no es podia traspassar', pactada en la cimera mèdica que va reunir els representants de sindicats metges i professionals amb Boi Ruiz fa aproximadament un mes, no s'ha respectat, ja que les mesures 'acabaran repercutint en els pacients'.

Gallego va estar acompanyat del president del Consell dels Col·legis de Metges de Catalunya, Fernando Vizcarro, i el president del Fòrum Espanyol de Pacients, Albert Jovell.

Vizcarro va defensar que es poden reduir les estructures burocràtiques, però 'no es pot tocar l'acte mèdic'. 'Les mesures de control de la despesa no poden afectar la qualitat assistencial', va assegurar Vizcarro.

Els sindicats han convocat una mobilització pel 14 d'abril

Així, el col·lectiu mèdic exigeix a Salut que anul·li qualsevol pla de xoc que impliqui el tancament de quiròfans, la reducció de personal i l'aprimament de les plantilles. 'Estem avançant en un terreny molt perillós. Serà molt difícil recuperar la xarxa sanitària que tenim si es desmunta', va alertar Gallego.

Els recursos amb què comptaran els hospitals el proper estiu preocupen especialment els professionals. Salut ha avançat que pretén allargar les dates d'aplicació de l'horari d'estiu, quan l'atenció mèdica es redueix. 'Ens fa por què pot passar. La malaltia no és una cosa que es triï, et tria a tu', va dir el representant dels pacients, Albert Jovell.

Jovell va exposar el seu neguit perquè el llenguatge que s'està utilitzant per afrontar els ajustos 'sigui de costos i no de conseqüències', i va assegurar trobar a faltar un discurs mèdic. 'Si es tanquen estructures que estan a plena capacitat, qui donarà atenció a aquests malalts?', va dir.

'No volem ser les víctimes innocents d'una crisi que ha creat el sistema financer', va afirmar Jovell. 'El sistema sanitari públic es basa en la igualtat d'oportunitats, i els que es quedaran en llista d'espera són aquells amb menys recursos per accedir a la sanitat privada', va denunciar.

La conselleria de Salut va anunciar la setmana passada que aprovarà un pla d'ajust per al sistema sanitari abans del proper 22 d'abril, per poder tancar els pressupostos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias