Público
Público

El tercer sector avisa que no acceptarà ajustos

Manifest de vint entitats de la societat civil catalana

PAU RODRÍGUEZ

El tercer sector va deixar clar ahir que no està disposat a passar per l'adreçador de les retallades. Un total de 20 organitzacions de la societat civil catalana, que representen prop de 100.000 treballadors i assistents socials, van presentar el manifest Ni un pas enrere! Invertim en futur publicat ahir a Públic, un avís al Govern que, en matèria de serveis socials, 'no hi ha marge de retallada'.

Segons els signants, es tracta d'una mobilització preventiva. En un context de retallades, asseguren que no se'ls ha comunicat si hi haurà ajustos en el seu sector, però prefereixen donar un 'toc d'atenció' al Govern abans no redueixi la despesa en els serveis d'assistència a les persones: 'Ni un pas enrere' va ser la frase més repetida pels encarregats de llegir el manifest.

'No hi ha marge de retallada en els serveis socials', diuen les entitats

Les entitats van expressar el seu temor que, a causa dels possibles ajustos, el tercer sector, que fins ara formava part de l'Estat del benestar, es converteixi en un servei de beneficència. 'Estem en un Estat de dret i hem de poder garantir els drets que estan legislats', va reclamar Núria Carrera, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

Entre els col·lectius que donen suport al manifest, que encara està obert a adhesions, hi ha la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, els col·legis oficials de pedagogs, psicòlegs i politòlegs de Catalunya, els sindicats CCOO i UGT, i algunes de les patronals de les empreses d'iniciativa social.

Es tracta d'un «toc d'atenció» al Govern en un context de tisorades generals

La plataforma va fer arribar ahir el seu manifest al president de la Generalitat, Artur Mas, i al conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries. A través d'una carta, manifesten la seva intenció de 'cooperar amb les administracions i les forces polítiques', i ja durant la presentació es van mostrar disposats a 'fer-los visibles les necessitats de la gent, el descontent de els organitzacions i les disfuncions del sistema'.

A principi de maig, els adherits a la declaració compareixeran davant la Comissió de Benestar Social i Família, al Parlament, i no descarten fer-ho també en altres comissions. La seva intenció és reclamar que 'es mantingui i, fins i tot, s'incrementi la inversió en polítiques socials', una àrea que consideren tan fràgil com transcendental per garantir la cohesió ciutadana.

'Estarem vigilants', va assegurar Carrera en relació amb els passos que faci el Govern en matèria de serveis socials. La voluntat de l'aliança d'entitats és fer un 'marcatge' de prop a l'Administració: 'farem un seguiment acurat dels pressupostos, vigilarem de prop els estudis relacionats amb els serveis socials i ens posicionarem, prendrem veu', va declarar Carrera.

La plataforma presentarà el manifest al Parlament al maig

Tot i el context de crisi econòmica actual, els signants no creuen que l'aprimament de l'Estat del benestar sigui justificable. Ahir van voler deixar clar que 'prendre només mesures econòmiques i financeres per sortir de la crisi és un error, ja que legitimen la privatització dels guanys i generen desigualtats i descohesió social'.

Precisament, consideren que, arran de la crisi, ha aflorat una 'nova pobresa', dura i consolidada, que s'afegeix a la ja existent i que requereix més 'atenció des de tots els vessants del sistema'. L'aposta de la plataforma per sortir del sotrac passa per 'reduir l'exclusió social i generar llocs de treball'.

La coalició d'entitats va repetir, en diverses ocasions, que no inclinaria la seva defensa cap a un col·lectiu en concret, però també va subratllar que hi ha dos pilars especialment febles dins l'Estat del benestar: la dependència i l'assistència a la infància.

Xavier Puig, president de la Confederació-Unitat empresarial del Tercer Sector, va matisar, però, que 'tots els col·lectius tenen les seves necessitats, i no n'hi ha cap de menyspreable'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias