Público
Público

Les múltiples protestes dels metges col·lapsen Barcelona

Mas utilitza el rescat de Grècia i la situació financera de Catalunya per defensar les dràstiques retallades

PAU CORTÉS

L'acord del Govern anunciat dimarts passats per garantir els serveis essencials de la sanitat no han aconseguit calmar els ànims dels professionals de la sanitat. Uns 4.000 metges van tornar a sortir ahir al carrer i van aconseguir, amb les seves protestes, provocar un important col·lapse a la ciutat de Barcelona que va costar una altra reprimenda del conseller de Salut, Boi Ruiz, que va afirmar que les mobilitzacions han 'superat algunes línies'.

La tensió del carrer es va palpar també al Parlament, on l'alarma generada per les retallades va obligar a respondre el mateix Artur Mas, que les va argumentar per la situació de les finances públiques que van deixar, va dir, els seus antecessors al Govern de la Generalitat. 'Si es mantenia la línia que s'estava seguint, això va cap al col·lapse com Grècia', va arribar a dir el president després de tornar a responsabilitzar el Tripartit del dèficit de 2.500 milions. 'Volen l'exemple de Grècia? Saben el que significa? Col·lapse del servei públic, col·lapse de l'Estat del benestar i col·lapse de les classes més modestes', va clamar Mas en resposta al líder parlamentari del Partit dels Socialistes, Joaquim Nadal.

PSC i ICV se sumen als metges i demanen aturar els plans de xoc

El diputat socialista va acusar el president d'incomplir amb les seves retallades el pacte d'investidura firmat amb els socialistes i, de la mateixa manera que el líder d'ICV, Joan Herrera, li va pregar que els faci cas i 'ho pari tot'. 'Presenti el pressupost, demani ajuda, aturi les retallades, miri als ulls dels ciutadans, asseguri els serveis públics de salut i educació i torni a començar', va dir Nadal.

Quan els polítics es deien això, la ronda de Dalt i la del Litoral ja estaven tallades. Un final similar van patir altres vies de Viladecans, l'Hospitalet i Tarragona per part de treballadors de diferents centres. I el sindicat Metges de Catalunya, en una protesta davant el Departament de Salut, va denunciar el 'tsunami' de mesures d'ajustos pressupostaris en una escenificació que va acabar amb un munt de tisores acumulades al terra.

El tall de la ronda Litoral va ser, de fet, per partida doble. Hores després que ho fes la plantilla de l'Hospital del Mar, la plataforma Indignats va col·lapsar la via. La plataforma va aconseguir mobilitzar, a través de Facebook, 500 treballadors i usuaris de la sanitat que es van manifestat pel centre de Barcelona. La plataforma, nascuda a la xarxa social, compta ja amb 6.090 membres, es declara independent i havia convocat aquesta manifestació pacífica 'sense sigles, sindicats, ni partits polítics' amb el lema El 13 tots al carrer; sanitat som tots.

Les mobilitzacions s'avancen a la protesta unitària convocada per avui

El reguitzell de protestes va servir per escalfar encara més la manifestació convocada per avui pels sindicats majoritaris i, en aquest cas, en contra de totes les retallades que aplicarà el Govern en serveis socials. Metges de Catalunya va decidir avançar-se un dia per expressar la gravetat que l'estalvi de 1.000 milions d'euros previst a la sanitat catalana, que amenaça de fer 'saltar un dels millors sistemes sanitaris del món', mitjançant un plantejament del Govern que 'no distingeix entre els números freds i l'acte proper i humà de l'atenció mèdica'.

Davant la solució de reduir despesa, els metges aposten per aconseguir més recursos per al sistema. El secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, va comentar que la 'línia vermella' que no s'ha de creuar s'ha de situar en un punt en què no s'alteri la relació entre el metge i el pacient.

A més, Gallego va assegurar que el tancament de plantes d'hospitals també es deu al fet que molts hospitals ja estaven 'al límit' abans que l'executiu de Mas anunciés l'ajust. Precisament, ahir es va conèixer la negativa de la direcció de l'Hospital d'Olot a retallar un 8% el pressupost perquè suposaria acomiadar 25 treballadors.

En totes les manifestacions es van sentir crits contra el titular de Salut, Boi Ruiz, de qui ja es demana la dimissió, sobretot després que el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i assessor personal del president de la Generalitat en matèria sanitària, Miquel Vilardell, es desmarqués dimarts i demanés aturar tots els plans d'ajust i que el Govern enfoqués les retallades des d'una altra perspectiva, amb més diàleg amb els gerents dels hospitals i els centres d'atenció primària.

El conseller de Salut va manifestar ahir que les mobilitzacions d'avui han traspassat 'algunes línies' que no es poden creuar, i va fer una crida a la responsabilitat i a la tranquil·litat de tothom, tot recordant que el departament no ha pres cap decisió concreta sobre les mesures d'ajustament. Ruiz va recordar que el Govern va aprovar dimarts un pla per deixar clar que quedaria totalment garantida l'atenció urgent, l'atenció immediata de les malalties greus i severes i l'atenció primària.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias