Público
Público

Temor que la Generalitat elimini mil llocs de treball

La retallada de personal afectarà les 253 empreses i organismes públics

ROSA FERNÁNDEZ

Els sindicats temen que la Generalitat acomiadi, abans d'aquest estiu, més de mil treballadors de les seves empreses públiques i dels organismes en què té el 51% o més de les accions. Aquesta xifra inclou baixes, suplències i jubilacions, llocs de treball que quedaran disponibles i que el Govern ha decidit no cobrir.

L'agència Efe va avançar ahir que els acomiadaments es faran efectius en un termini de dos mesos i que formen part d'un pla d'ajust que es va aprovar el mes de febrer passat. Aquest pla obliga les empreses i entitats públiques a reduir un 6% el salari dels seus treballadors i, a més, a retallar un 5% de les seves plantilles abans del 30 de juny. No serà fins llavors que se sabrà la xifra total de treballadors afectats, per la qual cosa el nombre d'acomiadaments podria augmentar.

UGT alerta que el Govern d'Artur Mas està impulsant un ERO encobert

Fonts de la Vicepresidència del Govern van aclarir ahir a Públic que 'no s'acomiadarà cap funcionari, perquè estan emparats per llei', tot i que 'sí que es veuran afectats els interins, personal contractat o treballadors eventuals'.

Segons les mateixes fonts, l'executiu intentarà que la retallada de personal no sigui lineal i, per tant, que no arribi al 5% a totes les entitats, fet que suposaria l'acomiadament de més de 2.400 treballadors del sector públic. Aquesta xifra triplicaria l'ERO que va dur a terme l'empresa Nissan l'any 2009, el més gran que s'ha fet mai a Catalunya en els darrers anys. L'ajust impulsat pel Govern afectarà el total de 253 entitats i empreses públiques de la Generalitat, que tenen 49.670 treballadors.

Per no haver d'arribar a aquest llindar de 2.400 acomiadaments, el Govern preveu reduir la despesa del sector públic a través de dues línies d'actuació: en primer lloc, no cobrir baixes, suplències ni jubilacions i, en segon lloc, reduir l'horari laboral i els sous. Així, la Generalitat intentarà que la retallada no s'acarnissi amb tants treballadors i alhora assolir l'objectiu de reduir un 6% la massa salarial i un 5% les plantilles. Tot i així, els sindicats preveuen que l'abast de la tisorada del Govern d'Artur Mas tindrà greus conseqüències sobre els treballadors del sector públic.

Vicepresidència recorda que, en cap cas, 's'acomiadaran funcionaris'

Pel responsable de la funció pública de la UGT, Xavier Casas, aquesta mesura impulsada pel Govern és 'un ERO encobert perquè afecta personal fix, sense cap criteri econòmic, i fins i tot acomiadaments de persones que tenien 20 anys d'antiguitat'. De fet, segons els sindicats, els acomiadaments de treballadors del sector públic ja han començat: a l'Institut Català del Sòl (Incasòl), adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, ja s'han acomiadat 22 treballadors. A la promotora d'habitatge públic Adigsa s'han dut a terme 20 acomiadaments, a l'Institut Cartogràfic, 20 més i al Parc Científic de Barcelona, 12.

En total, ja s'han fet efectius els acomiadaments de 74 treballadors, als quals només se'ls han abonat 20 dies per any treballat, segons denuncien fonts sindicals, que critiquen les baixes indemnitzacions de la Generalitat.

La coordinadora d'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol, denuncia que els sindicats han intentat 'diverses vegades obrir converses amb la Generalitat per negociar un acord global que permeti recol·locar bona part dels afectats i reduir l'impacte social d'aquesta mesura, però s'han negat a rebre'ns'.

En aquest sentit, UGT ja ha denunciat que les retallades del Govern de la Generalitat afectaran també un total de 72 treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat. Amb totes aquestes previsions, UGT ha alertat que la xifra d'acomiadaments que durà a terme la Generalitat superarà àmpliament el miler que va anunciar ahir el Govern. Fonts del Departament de la Vicepresidència del Govern no van confirmar ni desmentir aquestes xifres i van assegurar que 'cal esperar per conèixer les xifres de l'abast del pla d'ajust'.

Els sindicats preparen mobilitzacions en defensa d'un servei públic de qualitat i esperen que, tal com ja ha passat en el sector sanitari, el Govern acabi reculant com va fer després de la manifestació que va aplegar més de 20.000 funcionaris a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. 'No té sentit que amb una quota d'atur del 18% la Generalitat sigui part del problema i no de la solució', va lamentar Josefina Pujol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias