Público
Público

Rafael Jorba, una mirada contra corrent

L'autor reivindica el coneixement de l'altre

LÍDIA PENELO

El mateix auditori que dijous passat va acollir la presentació del llibre del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a cura del president Artur Mas, ahir va rebre el periodista Rafael Jorba i l'alcalde Jordi Hereu, que va ser l'encarregat de presentar La mirada del otro. Manifiesto por la alteridad. A l'inici del volum, l'autor aclareix que l'ha escrit des de la 'urgència' i el 'desassossec', però, per arrencar la seva intervenció, Rafael Jorba va començar donant les gràcies. 'L'agraïment no és balder, perquè el llibre està escrit contra corrent, en un temps de vaques magres, en plena onada de tancament identitari on les pors atàviques, la demagògia i els autoritarismes augmenten'.

Aquest llibre és un compendi de reivindicacions, però la més important és la del respecte mutu. 'He entès que el bé a protegir no són les creences sinó la llibertat de les persones', va puntualitzar. 'La por a l'altre és el primer gran conflicte del segle XXI'. En aquest món globalitzat, Rafael Jorba reivindica un 'marc europeu amb regles de ciutadania'. En resum, el que anhela, tot recordant paraules d'Ernest Lluch, és un 'federalisme càlid'. Precisament, pel que fa al debat de l'Estatut, Jorba encara es pregunta on eren els federalistes espanyols i catalans.

L'obra és un manifest contra el «tancament identitari» i les «pors atàviques»

Construir la convivència

Avesat a fugir del que resulta políticament correcte, aquest periodista no té cap inconvenient a afirmar que la independència, per ell, 'no és un somni, ni un malson, sinó un miratge'. Tampoc evita criticar el model de televisió pública actual que fomenta el populisme, o defensar el bilingüisme. De fet, aquest llibre l'ha escrit en castellà perquè 'no és una llengua impròpia o estranya' i perquè 'parlar la llengua de l'altre' és 'una mostra de respecte mutu'.

Per tot plegat, i atenent 'l'ac­tual garbuix ideològic', Jorba va acabar la seva intervenció amb una petició: 'Només us demano que m'ajudeu a remar contra corrent'.

El periodista reivindica un «marc europeu amb regles de ciutadania»

Per la seva banda, Jordi Hereu va aprofitar per recordar la seva època de regidor i evocar la importància de la convivència a cada barri, una de les seves 'obsessions'. Amb la notícia de la mort d'Ossama bin Laden damunt la taula, Hereu va apuntar que 'davant una realitat que ha canviat molt en aquesta última dècada des que algú va implantar el terror global, aquest llibre és el contrapunt que reivindica que la convivència és possible'.

Tot destacant la valentia de Jorba, Hereu va rematar: 'Han de tornar a sortir Rafaels Jorbes que diguin que aquest és el camí'. I és que Jorba, admirador de Montaigne, té clar que el millor antídot contra el totalitarisme és la recepta que proposava l'escriptor francès: amor, amistat i lectura.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias