Público
Público

La Generalitat opta per la via ràpida per retallar el sou als empleats públics

D. C. S.

Els 180.000 empleats públics es quedaran aquest any sense l'aportació al seu pla de pensions que la Generalitat feia cada any des de fa cinc. I el fons d'acció social, que finança el cost d'algunes de les seves despeses, tindrà la meitat de recursos que fa un any. Sense donar més marge per negociar, per la via ràpida, el Departament de Governació va trencar ahir les negociacions amb els sindicats i va enviar un comunicat en què informava que introduirà aquestes dues mesures en el pròxim avantprojecte de pressupostos.

Les centrals esperaven poder-se reunir avui amb els seus interlocutors, després que ahir, en la segona jornada de negociacions, demanessin un recés per valorar les propostes de la Generalitat (que també incloïa retallar el complement de productivitat, que finalment ha estat descartat). Governació, a través d'un comunicat, va donar per tancada la negociació iniciada a la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic, 'a la vista del posicionament dels representants sindicals en la reunió d'avui [per ahir] i de la manca de propostes que impossibiliten arribar a un acord en aquesta matèria'.

Josefina Pujol i Encarna Fernández, representants de CCOO i UGT a la taula de negociació, van denunciar la manca de dades per poder analitzar la proposta i, sobretot, volien negociar mesures per recuperar part de la pèrdua de poder adquisitiu que han estat patint en els últims anys, amb congelacions de sous i la reducció l'any passat d'un 5% del salari.

Abans de confirmar-se aquest nou xoc entre Govern i sindicats, centenars d'alumnes i professors associats van impedir la reunió del Consell de Govern de la Universitat de Barcelona (UB). En una protesta pacífica, alumnes i professors es van concentrar a les entrades per on es podia accedir a la sala on s'havia de fer la reunió, finalment ajornada.

Els concentrats s'oposaven a les retallades. Els professors rebutgen un empitjorament de les seves condicions laborals i els alumnes demanen que es tornin a instaurar els exàmens de juny i setembre.

Gràcies a la mediació del comitè d'empresa, els concentrats van arribar a l'acord que dos representants dels estudiants i tres dels professors associats poguessin entrar a la sala i llegir un manifest consensuat en què exposen les seves reclamacions, actuació que s'ha acabat evitant en convocar-se una reunió que es va fer ahir a la tarda.

Fruit d'aquesta trobada, els professors associats de la UB podran participar en el procés de negociació dels ajustos econòmics que ha de fer el centre.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias