Público
Público

CiU i PP ultimen els pactes als municipis a costa del PSC

La inhibició en favor de García Albiol a Badalona obre el pas a un acord de geometria variable' a Tarragona

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

El criteri de pactes de geometria variable llançat per CiU com a guió per executar el seu nou poder territorial i, al mateix temps, garantir l'estabilitat del Govern avança entre la incertesa i una certa teatralitat. Badalona i Tarragona escenifiquen el dilema de la federació, instal·lada en el camí del pacte amb el PP català.

Mentre Artur Mas segueix intentant assegurar-se com a mínim l'abstenció del PP al Parlament per a l'aprovació dels pressupostos, la federació nacionalista s'enfronta a la patata calenta de no obstaculitzar la investidura de García Albiol com a nou alcalde badaloní. CiU s'aferra en aquest cas al criteri de la llista més votada, que tanmateix condiciona o, si més no, contradiu de manera flagrant la possibilitat de recuperar de mans del PSC l'alcaldia de Tarragona amb el vot del PP. En altres municipis menors i menys sensibles, CiU i PP ja han signat en el llibre de parelles de fet i ultimen la nova entesa catalana de centre-dreta. Un escenari inèdit a mida de les properes legislatives.

Artur Mas necessita assegurar-se com a mínim l'abstenció del PP al Parlament

La primera trobada mantinguda dimecres entre el PSC i CiU a Badalona sembla haver allunyat encara més les posicions entre els dos partits, que fins al 22-M governaven junts. Tot apunta que socialistes i convergents no es posaran d'acord per reeditar un pacte amb el suport d'ICV-EUiA, que no ha posat com a condició formar part del govern. La clau que tanca la porta de l'alcaldia al PP la té Ferran Falcó (CiU), que sembla decidit a rebutjar les ofertes dels socialistes i deixar l'Ajuntament de Badalona en mans del polèmic Xavier García Albiol.

La federació nacionalista topa amb el principi de la llista més votada

Falcó ha afirmat que encara no ha rebut cap proposta 'amb cara i ulls' dels socialistes, els quals critica per haver perdut el suport d'un 'teixit social' que havien tingut durant anys. 'Sembla que la culpa sigui meva, i la principal responsable de la victòria del PP és la ineficàcia del PSC', ha dit el dirigent nacionalista. Falcó ha afegit que veu la gent 'farta', alhora que sosté que formar un govern contra el PP 'és un missatge nefast per als ciutadans' i remarca que qualsevol decisió que prengui ha de tenir el 'vistiplau' de la direcció de CiU. Tot i això, ha avançat que la postura de la formació nacionalista coincideix amb els seus 'sentiments més íntims'. Falcó considera que qualsevol de les opcions 'obrirà un període d'inestabilitat' a Badalona. També dubta de la capacitat de García Albiol per governar en minoria i creu que 'la millor manera perquè algú deixi de governar és deixant-lo governar'. Albiol assegurava a través de les xarxes socials que la ciutat 'no es pot permetre més fracassos' i afegia que si el que espera CiU és el seu fracàs, 'el millor que pot fer és pactar amb el PSC i ICV'.

Després de la reunió amb ICV-EUiA per constatar la seva disposició a donar suport a un pacte amb els convergents, Jordi Serra (PSC) va instar Ferran Falcó a 'actuar amb responsabilitat' i va recordar a CiU que votar pel seu propi candidat en el ple d'investidura 'és votar García Albiol', informa Marc Ustrell.

L'alcalde en funcions de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, es va declarar ahir a favor de deixar governar el candidat del PP. 'Convindria que Badalona, la tercera ciutat del país, servís com a banc de proves per veure què passa. El PP governa en molts llocs i té immigrants i no actua com diu García Albiol. Actua com actua un partit demòcrata', va afirmar.

A Mataró, CiU busca acords puntuals amb PSC i PP. Ahir, l'alcalde socialista en funcions, Joan Antoni Baron, va presentar les 'línies vermelles' per a una solució de socio­vergència i un govern sòlid. El líder convergent, Joan Mora, voldria governar en minoria i arribar a pactes puntuals amb exclusió de PxC. En altres municipis com ara Canet, el pacte entre CiU, PP i Unió Municipal de Catalunya ha permès deixar a l'oposició el PSC i ERC.

La lentitud de les negociacions impacienta la ciutadania de Tarragona. Tothom insisteix que el pacte de govern s'ha de fer en clau local i en cap cas ser moneda de canvi per l'alcaldia de Badalona i la Diputació de Barcelona. Però en privat s'admet que condicionen, i molt, les executives nacionals dels partits. Una de les hipòtesis obertes és permetre la reelecció del socialista Josep Fèlix Ballesteros i esperar el resultat de les legislatives per presentar una moció de censura, però el candidat popular, Alejandro Fernández, està en contra d'aquesta fórmula perquè considera que degrada la política. Al PSC, el seu número dos, Francisco Zapater, afirma que el partit aposta per la sociovergència com a garantia d'estabilitat, informa Esther Celma.

Per la seva banda, la candidata de CiU, Victòria Forns es debat entre estar a l'ombra de Ballesteros, guanyar punts en el govern municipal amb una Generalitat amiga però al preu de pactar amb el PP o seguir a l'oposició. Ultimen les negociacions l'exdirigent local de CiU Joan Aregio i el democristià Carles Sala.

A Reus, convergents i populars ja s'han repartit fins i tot les carteres. El pacte no està firmat formalment, però Carles Pellicer (CiU) i Alícia Alegret no amaguen la seva bona sintonia política i personal. L'exalcalde Lluís Miquel Pérez (PSC) estarà a l'oposició fins a trobar un nou líder socialista i llavors renunciarà a l'acta de regidor.

A Cambrils també hi ha pacte: els independents de la PLIC (pròxims al PP) desbanquen el tripartit, que fins ara governava al municipi. CiU i PP també pacten a Calafell, fins ara governat pel PSC. L'alcalde serà Joan Olivella (CiU) i la popular Elvira Fernández serà la primera tinent d'alcalde. A Salou, tot apunta que CiU i PP reeditaran el pacte i Pere Granados continuarà com a alcalde.

Al Vendrell, el PSC el partit més votat aposta per un govern de concentració amb CiU, PP i els independents contra Plataforma per Catalunya. La formació d'ultradreta ha ofert el suport dels seus cinc regidors a CiU, en teoria sense cap contraprestació. CiU ja ha governat en minoria amb acords puntuals amb PxC. La consigna del partit és rotunda i exclou aquesta formació, però l'alcaldable Benet Jané no s'ha pronunciat encara.

A les Terres de l'Ebre, CiU podrà governar a Gandesa gràcies a un pacte amb el PP, amb qui farà torns a l'alcaldia cada dos anys. El convergent Carles Luz recuperarà l'alcaldia de la Terra Alta 12 anys després que CiU deixés de governar-hi. Els dos últims anys l'alcaldessa serà la candidata popular, Anna Sicart, informa Blanca Ferrer.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias