Público
Público

Els Mossos van vulnerar cinc drets fonamentals

Informe de Legal Team sobre la càrrega policial del 27 de maig

PAU RODRÍGUEZ

'Una actitud de desobediència no justifica l'ús de la violència física', va exposar ahir Àlex Solà, membre del grup d'advocats mediadors que assessora els acampats de la plaça de Catalunya. En un informe presentat ahir, el denominat Legal Team va anunciar que la policia va vulnerar fins a cinc drets fonamentals dels indignats durant el matí del 27 de maig, que va deixar 121 ferits al centre de Barcelona.

'En qualsevol país civilitzat, quan una persona desobeeix pacíficament una ordre de la policia, se l'agafa per les mans i pels peus i se l'aparta', va recordar Solà, que va considerar la legitimació de la violència per part del conseller com un 'retrocés de dècades'.

La vulneració més 'greu', segons els advocats, va ser la del dret a la integritat física i moral. Laia Serra, una altra membre de Legal Team, va explicar que alguns concentrats van ser agredits després de 'qüestionar verbalment o físicament' el dispositiu, però que, en qualsevol cas, la major part dels ferits eren 'vianants, curiosos i resistents pacífics'.

L'absència d'identificació dels agents antiavalots va ser un altre dels punts més criticats pels advocats. Un decret de l'any 2008 obliga tots els integrants del cos de Mossos d'Esquadra a portar un número d'identificació (TIP) en algun lloc visible de l'uniforme, però durant l'actuació del 27 de maig com és habitual cap dels agents el duia a la vista. A més, els membres de Legal Team van assegurar que, en més d'una ocasió, a petició dels indignats, van demanar el TIP a algun dels agents, però en tots els casos van rebre una resposta negativa.

Un altre dels delictes que recull l'informe presentat ahir al Col·legi de Periodistes és la vulneració del dret a la propietat, atès que la Guàrdia Urbana i els serveis de neteja municipals van confiscar les pertinences dels acampats, entre les quals hi havia objectes de valor, com són els ordinadors portàtils de la comissió de comunicació.

Els agents no es van identificar ni a petició de l'equip d'advocats

El darrer dels drets vulnerats pels Mossos d'Esquadra, segons l'equip de mediadors, seria el de reunió i lliure circulació. L'informe detalla que hi ha excepcions en què es pot suspendre aquest dret, però que sempre s'ha de notificar a les persones concentrades, un fet que no es va produir.

Legal Team està integrat per professionals de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona i l'Associació Catalana dels Drets Humans. Els advocats van anunciar que faran arribar el document als grups polítics del Parlament, al Consell d'Europa i a la conselleria d'Interior, responsable de l'operatiu. La rellevància del document, però, és purament informativa, i serà la comissió jurídica la que gestioni les denúncies dels agredits.

Després que almenys tres periodistes resultessin ferits durant l'actuació policial al centre de la ciutat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya va lamentar que, a sobre, el conseller d'Interior, Felip Puig, hagi reiterat que algunes informacions no havien trobat el 'punt d'equilibri'.

La Junta del Col·legi va expressar que no posa en dubte la feina dels Mossos, però que no poden deixar d'informar 'd'uns fets que van ser presenciats per milers de ciutadans'. Puig compareixerà avui al Parlament per donar explicacions.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias