Público
Público

Veïns i treballadors fan pinya per salvar el Dos de Maig

Cassolades diàries i centenars de pancartes donen suport a l'acampada que ha iniciat la plantilla del centre

ROSA FERNÁNDEZ

Els treballadors de l'Hospital Dos de Maig no estan sols. El barri de la Sagrada Família s'ha unit per evitar que el Govern tanqui el centre sanitari que dóna servei a més de 135.000 veïns. També per agombolar la plantilla abans que marxi al mes de setembre. Centenars de pancartes de protesta pengen dels balcons i ocupen els aparadors dels comerços propers.

'Estem units contra les retallades del Govern, que vol deixar-nos sense hospital i augmentar les llistes d'atur amb els treballadors del centre', assevera Pilar Gómez, una veïna i usuària de 52 anys. Seran 410 persones les que perdran la feina amb el tancament d'unes instal·lacions que ofereixen serveis sanitaris des del 1923. 'El barri sencer estem amb ells, no deixarem pas que dormin sols', explica Josep Zamora, un veí de la zona. Des de diumenge passat els treballadors acampen a les portes del Dos de Maig de manera indefinida.

Els empleats fan torns per conciliar la protesta amb les obligacions laborals

Una desena de tendes de campanya ocupen el xamfrà de la porta d'entrada del Dos de Maig. Els treballadors del centre s'organitzen en torns per mantenir viva la flama de la protesta i, alhora, conciliar les obligacions laborals.

'Fa tres dies que no passo per casa. Dormo aquí i quan em llevo entro a treballar', explica Judith Sampedro, infermera de 26 anys. Sampedro assegura que 'encara que estigui abatuda i no pugui descansar, cal lluitar fins al final'. Ni tan sols l'advertiment de desallotjar que han fet els Mossos d'Esquadra els ha aturat.

La ràbia i la impotència es barregen entre treballadors i veïns, que no abandonen la porta de l'hospital. Allà recullen signatures contra el tancament del centre sanitari. Ahir a la tarda ja havien assolit 17.000 rúbriques de suport.

Un total de 410 persones perdran la feina amb el tancament

'L'hospital és part del barri i no permetrem que el tanquin per posar-hi oficines. És insultant', lamenta Rosa Bilbó, una veïna i usuària. Entre el veïnat hi ha el temor que quan el Dos de Maig tanqui l'edifici, albergui la seu administrativa de la Creu Roja. Serà el desenllaç a la decisió del Departament de Salut de no comprar l'immoble a la institució, que n'és la propietària.

L'anterior Govern havia previst incorporar el Dos de Maig a la xarxa pública, però les retallades de l'executiu d'Artur Mas han frustrat l'operació. A més, Salut assegura que l'hospital no era 'viable' i que els pacients seran atesos en altres centres 'sense problema', argument que desmenteixen els treballadors. 'Ara es col·lapsaran la resta d'hospitals', diu Carme González, membre del comitè d'empresa. 'Atenem cinc de cada deu urgències de l'Hospital de Sant Pau perquè allà estan col·lapsats', explica González. El Dos de Maig atén més de 40.000 urgències derivades d'altres hospitals.

Els veïns se sumen als treballadors en una cassolada diària a les vuit del vespre

'Volem que ens aclareixin per què tanquen i que no amaguin les retallades amb excuses', reclama Sampedro. 'Artur Mas, a quina mútua vas?', s'ha convertit en el lema esporàdic de la protesta. 'Com es nota que el president no utilitza la sanitat pública, si no, no tindria valor per tancar hospitals', deia Elisa Catalina, una usuària de 70 anys.

Veïns i pacients del centre s'han unit per donar suport als treballadors. De moment, de la majoria de balcons propers al centre sanitari en pengen pancartes de protesta que inunden carrers i aparadors. A més, els veïns ja fa dos dies que acompanyen la plantilla del centre en una cassolada diària a les vuit del vespre. La repicada d'ahir va durar més d'una hora i els suports i aplaudiments dels veïns feien plorar molts treballadors.

'Res d'emmalaltir, que Boi Ruiz es vol enriquir', llegeixen els pacients que entren al Dos de Maig. Els treballadors se senten desemparats i enganyats ja que no s'acaben de creure que el Govern els recol·loqui en altres centres de la zona. 'La meitat de la plantilla fa menys d'un any que és aquí. Els surt més a compte acomiadar-nos per pocs euros d'indemnització', diu Emma Luciano, infermera d'urgències.

I els comerciants temen haver de tancar el negoci quan el Dos de Maig finalitzi cessi l'activitat. 'Per culpa de l'egoisme d'un Govern que vol estalviar, ens enfonsarem els treballadors', explica Iñaki Corbalan, dependent del quiosc més proper al centre sanitari. Antonio Merinero ven cupons a l'entrada de l'hospital i també tem que 'els comerços s'enfonsin perquè depenen de l'afluència de pacients'.

Els treballadors de l'Hospital Dos de Maig han organitzat una protesta per avui amb la col·laboració d'altres treballadors sanitaris de Catalunya. Junts contra les retallades, els treballadors muntaran un hospital de campanya a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per protestar per les retallades en la sanitat catalana. El sindicat Metges de Catalunya ja va rebutjar el tancament del Dos de Maig assegurant que suposa un 'atac frontal' a l'assistència de proximitat.

Des de les 19.30 h fins a les 21.00 h, els qui ho vulguin podran acostar-se a l'hospital de campanya per prendre's la tensió o fer-se un massatge. 'Si no ens deixen treballar al nostre hospital, ho farem a la plaça de Sant Jaume', diu la infermera Ilda Godoy.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias