Público
Público

El PSC assetja les retallades de Mas

Navarro remet la tisorada en serveis públics al Parlament

ALBERT MARTÍN VIDAL

I un any després, el PSC va decidir fer oposició. Quan ja s'han complert 12 mesos des que el Govern convergent es va posar a treballar, els socialistes semblen haver-se convençut de la necessitat d'exercir de primer partit de l'oposició. El seu nou líder, Pere Navarro, va deixar clar ahir que es prendrà seriosament les retallades del president Artur Mas.

Va ser després d'una reunió amb els sindicats UGT i CCOO que Navarro va fer el seu primer pas en l'anunciat gir a l'esquerra sobre el qual ja es parlava en el darrer congrés dels socialistes. El primer secretari va anunciar que demanarà al grup socialista al Parlament que forci la convocatòria d'un ple extraordinari sobre les retallades del Govern.

El líder socialista no descarta donar suport a la consulta sobre les retallades

Navarro va explicar que està 'absolutament d'acord' amb els sindicats en la seva oposició a les retallades, i per això aspira que un ple monogràfic sobre els ajustos i les seves conseqüències en l'Estat del benestar pugui modificar els pressupostos del 2012. Això obligaria a la celebració immediata d'aquest ple, ja que els comptes s'aprovaran amb tota probabilitat al llarg del mes de febrer.

ICV-EUiA ha estat reclamant la celebració d'aquest ple monogràfic durant pràcticament tota la legislatura, però no tenia prou pes parlamentari per fer-ho possible, cosa que sí que té el PSC. Amb aquest gest, Pere Navarro sembla fer un pas decisiu en la seva posició respecte a CiU.

Des que va assumir el lideratge del PSC, Navarro ha reiterat la seva voluntat d'assolir acords amb el Govern i ha defugit la crítica ferotge. També ha demanat a Mas que abandoni la geometria variable en favor d'un 'acord estratègic' entre CiU i PSC en un moment d''emergència nacional'.

ERC alerta de la possibilitat d'un nou pacte entre CiU i PP pels comptes

En la reunió del líder del PSC amb Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez també es va parlar de la possibilitat que se celebri una consulta popular sobre les retallades. Navarro no hi va tancar la porta, malgrat que es va mostrar partidari d'esgotar primer la via parlamentària, tot recordant que la consulta no seria vinculant.

Mentre el PSC avisa CiU sobre com pensa maniobrar contra les retallades, ERC posava la vista en el seu possible pacte amb els convergents per tirar endavant els pressupostos de l'any 2012.

El líder dels independentistes, Oriol Junqueras, va admetre ahir que les negociacions amb el Govern 'no avancen des de fa setmanes', i va expressar el seu temor que l'executiu 'prefereixi pactar amb aquells que volen asfixiar econòmicament Catalunya', en referència al PP, amb qui Mas ja va tirar endavant els pressupostos del 2011.

'ERC ja fa temps que denuncia la situació d'asfíxia, i per això seguirem fent costat al Govern si vol negociar un concert econòmic amb l'Estat, però constatem que els dies passen i que els acords que haurien de permetre votar favorablement els pressupostos no arriben', va manifestar.

Junqueras va titllar de 'paradoxal' que mentre el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, explica que la reforma fiscal que impulsa el Govern del PP pot provocar una situació d'asfíxia econòmica a Catalunya, 'CiU sembla que té com a prioritat pactar els pressupostos del 2012 amb el PP o el PSC'.

El president dels republicans va manifestar que ERC 'seguirà mantenint una actitud constructiva i plantejarà les seves propostes i alternatives', però va admetre la seva preocupació 'davant la possibilitat que el Govern acabi pactant amb el PP i secundi alguns dels seus projectes, cosa que comportarà més retallades i més asfíxia financera per al país'.

En aquest sentit, CiU va tornar a mostrar-se oberta a l'exigència que li van formular tant PSC com ERC de replantejar-se el copagament farmacèutic i la taxa turística. En el primer cas, la reivindicació de l'oposició és que es tingui en compte el nivell econòmic dels usuaris i que els malalts crònics en quedin exempts.

El tercer aspirant a pactar els comptes amb CiU és el PP. La seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que 'Catalunya necessita estabilitat, serietat i rigor i això és el que ofereix el PP'. A més, Camacho va afirmar que 'si CiU opta per governar amb el PSC i ERC, seria apostar per un nou tripartit amb els que han enfonsat Catalunya'.

En qualsevol cas, el termòmetre que millor fixarà la relació que travessen les relacions entre convergents i populars serà l'anunci que farà avui a l'Ajuntament el president del grup del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz. El regidor anunciarà la seva entrada a l'equip de govern o la seva renúncia a fer-ho per seguir a l'oposició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias