Público
Público

Seat signa un conveni pioner que vincula salari i bons resultats

Estarà vigent fins al 2015 i afectarà 14.000 treballadors

DAVID GUERRERO

Seat s'ha convertit en la primera empresa a Espanya que vincularà una part del sou del personal als resultats de l'empresa. El nou conveni col·lectiu signat ahir permetrà obtenir als treballadors una remuneració addicional en funció dels números de la companyia. Els treballadors podran rebre una paga extraordinària de fins a 500 euros anuals depenent de tres variables diferents: resultats operatius, productivitat i qualitat.

Això sempre que els resultats operatius de la companyia siguin positius, una situació que actualment no es dóna. El que sí que garanteix el nou conveni, sigui quina sigui l'evolució dels resultats financers de la filial de Volkswagen, és un increment dels sous al nivell de l'IPC real.

Els treballadors poden guanyar fins a 500 euros més en funció dels èxits

El nou conveni col·lectiu de Seat, vigent fins al 2015, és el més important de la indústria catalana pel pes i la influència de la companyia automobilística, amb uns 14.000 treballadors. La UGT disposa de majoria absoluta al comitè d'empresa de la companyia i els seus afiliats van ratificar el text en una assemblea el passat dissabte. En canvi, CCOO i CGT no hi han donat el seu suport i reclamen un referèndum per ratificar el conveni ja que critiquen les noves mesures de flexibilitat que s'introduiran a la planta de Martorell.

El punt que més controvèrsia provoca és l'increment del nombre de torns de treball addicionals en cap de setmana, passant dels 39 actuals a un màxim de 42 i ampliant a sis torns quan fins ara només hi havia els dissabtes al matí, cosa que farà treballar més gent en cap de setmana. A més, s'estableix la possibilitat de fer torns extraordinaris que permetrien mantenir la fàbrica oberta durant 328 dies a l'any si es considera necessari. L'empresa es felicita perquè aquesta mesura adapta el conveni a futurs augments de producció i contribueix a l'objectiu de 'saturar la capacitat de la fàbrica de Martorell', que encara es troba lluny dels 500.000 vehicles anuals que pot arribar a produir.

A canvi s'amplien els torns i treballarà més gent durant els caps de setmana

Fins i tot, segons la companyia, obre la porta a la creació de nous llocs de treball si Volkswagen decideix continuar apostant per la planta de Catalunya com ha demostrat amb l'adjudicació de l'Audi Q3, que ha ajudat a crear 700 llocs de treball en l'últim any.

El conveni va ser signat ahir pel president del comitè executiu de Seat, James Muir, i el president del comitè d'empresa, Matías Carnero. El president de Seat, a través d'un comunicat, va qualificar el conveni d''històric' i va destacar 'l'exercici de maduresa dels treballadors, que han entès que l'augment de la competitivitat implica la flexibilitat laboral i integrar nous conceptes vinculats als resultats financers de l'empresa'.

Per la seva banda, el president del comitè d'empresa va subratllar que 'en un moment en què molts sectors apliquen congelacions salarials, aquest acord permet obtenir una remuneració addicional i un pla de beneficis socials pioners al sector'.

Entre els beneficis a què feia referència Matías Carnero es troba un pla de jubilacions parcial amb contractes relleu, l'aportació econòmica de l'empresa als plans de pensions i un programa de lísing de vehicles. L'aprovació del conveni comportarà un extra de 250 euros.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias