Público
Público

El Govern aposta per una universitat sense funcionaris

Castellà espera un canvi legislatiu en aquest sentit

JOÃO FRANÇA

'La idea seria que no sortissin més places de funcionaris', va declarar ahir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, en la presentació del nou model català de personal acadèmic. La Secretaria va presentar un pla de contractació de personal per als propers deu anys, en què es preveu la jubilació de 2.000 professors permanents.

L'objectiu del Govern és substituir la meitat de les jubilacions i de les baixes per altres causes de personal docent i investigador (PDI) per professors amb contractes no permanents, un sector en el qual l'any passat es van perdre 589 llocs de treball, segons la Secretaria. De la resta, esperen que el 25% de les contractacions es donin a través del nou model del pla Serra Húnter.

La Secretaria presenta un nou pla de contractació que busca l'excel·lència

El pla existeix des del 2004 i ha permès a les universitats catalanes contractar 482 professors que tenen el 50% del sou pagat per la Generalitat, que enguany hi aporta deu milions d'euros. Ara el Govern replanteja el programa amb l'objectiu de contractar professorat 'excel·lent' i de 'mèrits homologables amb estàndards internacionals'. A la pràctica el canvi implica un nou procés de selecció, en què participarà la Generalitat.

Tots els professors contractats per aquest pla hauran d'acreditar tenir un nivell superior al de la mitjana de la universitat contractant i seran seleccionats per una comissió amb membres del centre i de la direcció acadèmica del pla, nomenada pel Govern. Podran tenir una retribució variable, per sobre de l'actual, en funció dels mèrits específics. Per això, Castellà va remarcar que les convocatòries són obertes i també s'hi poden presentar professors que actualment són funcionaris.

El secretari va negar que això impliqui una intrusió de l'executiu en l'autonomia universitària, ja que cada centre podrà triar quants professors contractarà a través d'aquest pla, amb el seu respectiu incentiu econòmic, i quants a través de les fórmules existents de contractació.

L'Agaur obriràuna convocatòria de suport a la docència als actuals becaris

Per assolir aquest model d'excel·lència, que s'emmiralla en l'holandès, Castellà va deixar clar que vol que 'el model de la universitat catalana sigui contractual, no funcionarial'. El secretari va aclarir que la legislació actual només permet que un 50% del personal sigui contractat i l'objectiu és assolir aquest límit, però també espera un canvi en la llei.

Pel que fa al PDI no permanent, la Secretaria d'Universitats va anunciar que al setembre presentarà una convocatòria de l'Agaur per a assistents a la docència amb una dotació total de vuit milions a la qual esperen que es puguin acollir la meitat dels 3.000 becaris predoctorals dels 1.000 postdoctorals amb què compten ara les universitats catalanes.

Una qüestió que preocupa els treballadors és el decret de mesures de correcció del dèficit aprovat pel Govern espanyol, que teòricament impediria la contractació i la renovació de personal. Castellà comparteix aquesta preocupació, però va assegurar que el Govern inclourà les universitats entre els 'serveis essencials' que no es veuran afectats. Va deixar clar, però, que això només servirà per la via contractual i no per la funcionarial.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias