Público
Público

Albiol crispa la celebracióde la Diadaa Badalona

El consistori badaloní mantindrà la bandera espanyola durant l'Onze de Setembre

MARC USTRELL

L'arribada del Partit Popular al govern de Badalona feia presagiar canvis en tots els àmbits de la gestió municipal, però la posició dels conservadors en els aspectes identitaris era una incògnita. Només cal veure el cartell de la Diada per esvair els dubtes: l'Ajuntament ha apostat enguany per un disseny en què s'ha obviat el terme nacional i anuncia els actes oficials de l'Onze de Setembre com els de la 'Diada de Catalunya'.

Fonts del consistori neguen que es tracti d'una maniobra intencionada i asseguren que el cartell va ser escollit perquè era el més atractiu visualment. Més enllà de qüestions estètiques, el que sí que sembla una estratègia premeditada dels conservadors és la decisió de no despenjar la bandera espanyola de la façana de l'Ajuntament de Badalona durant la Diada. D'aquesta manera, se suprimeix un acord del ple en què es donava prioritat a la senyera i que el PP havia denunciat davant la Delegació del Govern quan era a l'oposició.

De fet, els populars havien deixat d'assistir a l'acte institucional des que la bandera espanyola no lluïa en l'Onze de Setembre i ara l'han fet a la seva mida. Els actes programats pel govern del Partit Popular es limiten a una ofrena floral i una trobada castellera.

CiU ja ha anunciat que no participarà en aquests actes i el president del grup municipal, Ferran Falcó, assegura que 'ens decep el menyspreu que el nou govern ha tingut cap a la manera com tradicionalment s'havia plantejat la celebració de l'Onze de Setembre a Badalona'. Des de la seva arribada al consistori el 1991, Xavier García Albiol no havia alçat la veu sobre qüestions com per exemple la llengua i s'havia mantingut al marge de temes com ara les relacions entre Catalunya i Espanya.

En els actes de la Diada fins i tot s'ha tret del programa la tradicional conferència institucional que l'Ajuntament oferia de manera conjunta amb Òmnium Cultural uns dies abans de l'11 de setembre. El consistori en culpa l'entitat al·legant que és l'únic organitzador de l'acte, però el president d'Òmnium Cultural al Barcelonès nord, Marcel Mauri, assegura que l'Ajuntament de Badalona era l'encarregat d'escollir el conferenciant i fer la difusió de l'esdeveniment.

El govern municipal explica que cap representant d'Òmnium s'ha dirigit al consistori, però Mauri replica que, després de mantenir converses informals amb representants de la regidoria de Cultura a principi de juliol, no va obtenir cap resposta.

Si la intenció de García Albiol era reduir els actes de l'Onze de Setembre a la mínima expressió, ha aconseguit tot el contrari, i ara un gran nombre d'entitats i organitzacions de Badalona ja han passat de la crispació a l'acció ciutadana. En aquest sentit, han elaborat un manifest per celebrar 'una Diada nacional popular i unitària' i han organitzat un acte reivindicatiu que consistirà en un sopar popular, actuacions folklòriques i parlaments a càrrec de l'escriptor badaloní Julià de Jòdar i la portaveu de Bildu al Parlament de Navarra, Bakartxo Ruiz.

L'acte es clourà amb una ofrena floral a la senyera a la plaça de la Plana. La voluntat de la comissió Onze de Setembre és sumar adhesions del teixit associatiu de Badalona 'en moments difícils per a la nostra ciutat i el nostre país'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias