Público
Público

Barcelona intenta donar una sortida laboral a les prostitutes

Generalitat i ajuntament reforcen un pla que va atendre 406 dones l'any passat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El Departament de Treball, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ha impulsat un nou programa per inserir laboralment dones que han exercit o exerceixen la prostitució a l'espai públic de la ciutat. Aquest pla compta amb un pressupost de 83.000 euros, i se suma al Pla per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), que va atendre 406 dones durant l'any passat. El projecte, que va començar al maig, s'ha elaborat conjuntament amb la Fundació Surt, que fa setze anys que treballa per afavorir la igualtat de les dones en el món econòmic i laboral. És precisament la feina d'aquesta fundació la que ha permès el contacte i seguiment de les 24 dones incloses en l'itinerari d'assessorament, orientació i inserció laboral.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va afirmar ahir, en la presentació del programa, que cada contracte laboral que aconsegueixin aquestes dones és 'un instrument més per trencar la cadena d'explotació' i la 'peça fonamental' per aconseguir la llibertat i dignitat de les víctimes. Des que es va posar en marxa la iniciativa, un total de sis dones ja han trobat una ocupació, i d'ara fins al final del programa, el pròxim desembre, 'seria un èxit aconseguir que un 70% trobin feina', segons va declarar la consellera de Treball, Mar Serna.

La consellera, que va qualificar les prostitutes com 'les esclaves del segle XXI', va anunciar que la inserció laboral d'aquest col·lectiu es produirà en alguna de les 23 empreses que van signar, el 2009, un conveni de col·laboració amb la Generalitat per formar i contractar dones que hagin patit violència de gènere. La majoria de les ofertes laborals són al sector serveis. Serna va afegir que la inserció laboral és la 'millor manera' de lluitar contra la violència de gènere. 'Creiem que el que s'ha de fer ara és especialitzar l'atenció d'aquestes dones per millorar-ne el resultat', va destacar.

La presidenta de la Fundació Surt, Josefina Rubio, va destacar que 'la força' del programa és que ofereix opcions de sortida del món de la prostitució i, sobretot, que permet el 'contacte directe' amb aquestes dones, fet que possibilita el seguiment i el control de cadascun dels casos. Les dones han de fer entrevistes d'orientació laboral, tutories personalitzades i tallers de recerca de feina

Hereu va afirmar que 'som conscients que aquest és un camí lent, però és l'únic possible', i va afegir que la lluita contra la prostitució és efectiva 'només si s'aborda de manera integral'. D'altra banda, la regidora de CiU, Maite Fandos, ha reclamat més recursos per a l'ABITS, per tal de millorar uns resultats que 'són insuficients'.