Público
Público

Barcelona integra cultures asiàtiques d'aquí i d'allà

El multidisciplinari Festival Àsia comença avui i s'allarga fins al dia 26

TONI POLO

Casa Àsia apropa a Barcelona el continent que li dóna nom durant els propers onze dies, fins al 26. La novena edició del Festival Àsia, organitzat per l'entitat cultural, porta 54 propostes diferents, reunides en una quarantena d'activitats que van des del teatre tradicional a demostracions esportives, passant per música, dansa, la cerimònia del te, projeccions cinematogràfiques o fins i tot una passarel·la dels vestits de les diverses comunitats.

Avui, a la Biblioteca de Cata­lunya, la prestigiosa companyia índia Margi Theatre inaugurarà el festival amb una representació de kathakali, a mig camí entre la dansa i el teatre gestual, originari de Kerala, al sud-oest de l'Índia.

El grup xinès Shan Ren Band, que combina rock amb tradició i lletres amb tocs d'humor, actuarà a l'avinguda de la Catedral (coincidint amb les festes de la Mercè). Els coreans Paris'Bimbap oferiran una actuació de samulnori, la percussió tradicional del seu país, amb els quatre instruments d'aquest gènere. El japonès Leonard Eto desplegarà el seu taiko (percussió nipona) juntament amb un ballarí i una saxofonista. No faltarà l'estrella del bhangra el pop pakistanès Abrar-Ul-Haq, mentre que el grup Altai Khairkhan interpretarà cançons i melodies mongols.

Les comunitats asiàtiques residents a Catalunya hi tindran un paper especial. 'Portem grups rellevants d'Àsia, però el que fem és mesclar-los amb actuacions d'artistes provinents del continent però instal·lats aquí', va explicar Jesús Sanz, director de Casa Àsia.

Així, podrem veure la cantant iraniana resident a Girona Katy Evoghli, amb les seves melodies de Pèrsia. També vivint a Barcelona, el grup de dones japoneses Chado-raku ens traslladarà a les arrels de la mil·lenària cerimònia del te, amb tota la seva simbologia i ritual arcaic.

Igual que la biblioteca, l'Ateneu Barcelonès, el CCCB i el Pati de les Dones, el Macba, la plaça dels Àngels i la plaça Joan Coromines acolliran els diversos muntatges. 'Ens instal·lem al centre de la ciutat', va dir Elisenda Figueras, productora del festival, 'des de la complicitat més absoluta: aquests espais no només ens acullen, sinó que treballem plegats'.

'No és un festival per a erudits o per a entesos', va advertir Sanz, que va destacar que es tracta d'una programació 'oberta a la ciutadania' i que incideix específicament en l'oferta familiar, per a tots els públics, amb narradors, balls i el joc Clavijo!, una gimcana sobre Àsia central que permetrà conèixer sis països del continent.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias