Público
Público

Barcelona tindrà informació prèvia dels desnonaments

L'Ajuntament crearà una comissió de prevenció

BRAIS BENÍTEZ

L'Ajuntament de Barce­lona ha arribat a un acord amb la jutge degana de la ciutat per tal de poder tenir coneixement previ dels desnonaments que es duran a terme. Així, el consistori podrà preveure l'acció dels serveis socials que hauran d'atendre les famílies desnonades, especialment aquelles que es trobin en una situació més vulnerable. Així ho va anunciar ahir la regidora de Qualitat de Vida, Igualtat, Joventut i Esports, Maite Fandos, després de la reunió que va mantenir, juntament amb l'alcalde Xavier Trias, amb els responsables de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

El ple de l'Ajuntament va aprovar a final d'octubre una moció impulsada per la PAH, a la qual ja s'han sumat un centenar d'ajuntaments catalans, que preveu la creació d'una comissió que estudiarà i farà efectives un seguit de mesures per atendre les famílies que hagin estat desnonades. Entre elles, segons va avançar Fandos, s'inclou la revisió dels protocols dels serveis socials municipals per tal d'impedir que algunes persones afectades pels desnonaments quedin fora de la xarxa d'ajuda municipal. Segons la portaveu de la PAH, Ada Colau, aquests casos s'estan donant a la ciutat: 'En la nostra pràctica diària constatem que dels centenars de persones que es dirigeixen a les finestres de serveis socials o habitatge, moltes queden excloses d'aquest circuit'.

El consistori va aprovar a l'octubre una moció per crear la nova comissió

La regidora va avançar que la comissió que haurà de vetllar per les persones desnonades es crearà durant la setmana vinent, per tal que en el pròxim plenari municipal es pugui presentar una mesura de govern que abordi la problemàtica dels desnonaments. Abans de ser presentada, la iniciativa consistorial es farà arribar a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca per tal que aquesta associació proposi les modificacions que cregui oportunes. Precisament, del treball conjunt de la regidoria que encapçala Fandos i els membres de la PAH han sorgit iniciatives com per exemple la posada en marxa d'un assessorament jurídic en matèria de desnonaments.

Una de les prioritats de l'organització és garantir que les famílies que es queden sense casa per incapacitat de pagament puguin accedir a un habitatge. La demanda de la PAH se centra a poder habilitar com a pisos de lloguer social els habitatges que les entitats financeres estan acumulant a causa dels desnonaments causats per la crisi. 'La problemàtica va més enllà de les competències municipals i els ajuntaments han de ser valents i afrontar la problemàtica de fons, que són les entitats financeres', va reclamar Colau en sortir de la reunió. En aquest sentit, el govern municipal ha confirmat que es troba en converses amb representants de bancs i caixes d'estalvis per aconseguir la cessió de pisos buits que ampliïn la xarxa d'habitatges d'exclusió social.

Els jutjats lliuraran a l'Ajuntament informació dels casos que els arribin

Alguns dels casos més dramàtics que a través de la seva feina diària ha constatat la PAH són els d'aquelles famílies que es troben sota l'amenaça de ser desnonades i que, com a conseqüència, també se les amenaça amb retirar-los la custòdia dels fills. Segons va explicar Fandos, no s'ha donat cap cas d'aquests a la ciutat si en d'altres municipis, però la regidora va voler deixar clar que 'és absolutament bàsic que revisem qualsevol cas en què pugui passar això'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias