Público
Público

La caiguda de les vendes de pisos dispara els habitatges de lloguer

La crisi canvia el panorama immobiliari

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La lògica que aconsellava pagar una hipoteca en lloc d'un lloguer sembla formar part del passat. Almenys això demostren les xifres que ahir va fer públiques el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. A Barcelona ciutat, durant el primer trimestre de l'any, s'han firmat 20.044 contractes nous de lloguer, xifra que representa un increment del 21,4% respecte al mateix període de l'any passat. A tot Catalunya, la tendència és la mateixa i s'ha registrat un augment global d'operacions de lloguer del 24,6%. Aquest increment sense precedents va acompanyat de la caiguda de les vendes del sector immobiliari que tot just ara comença a recuperar-se.

El director del departament de lloguers de Finques Forcadell, Àlex Vázquez, va confirmar ahir aquesta tendència i ho va atribuir als efectes de la crisi: 'Entre els bancs que no donen hipoteques i la inestabilitat laboral, la gent prefereix no hipotecar-se durant els propers 30 anys', va explicar. Des de la immobiliària Expofinques van afegir que cada cop hi ha més operacions de lloguer amb opció de compra, un altre dels motius que han fet disparar aquesta xifra.

Algunes famílies viuen a la segona residència i lloguen la primera

Tots aquests canvis que ha desencadenat la crisi han obligat a reestructurar el mercat. Com que els bancs donen menys hipoteques i els ciutadans prefereixen el lloguer, els propie­taris han hagut d'adaptar-se. Segons les fonts consultades, tant el constructor que invertia grans sumes de diners com el petit inversor que comprava un pis per rehabilitar-lo i vendre'l més car, han hagut de canviar de plans i llogar els habitatges per recuperar part de la despesa. Això ha provocat, entre altres canvis, que ara sigui possible llogar un pis d'obra nova.

Els propietaris abaixen els preus i les condicions dels pisos de lloguer

En alguns casos, fins i tot, 'algunes famílies que tenien segona residència han posat el pis de Barcelona en lloguer per anar a viure a la segona casa de Castelldefels, perquè no po­dien mantenir les dues propietats', segons va explicar Vázquez.

L'informe que ahir va fer públic la Generalitat també destaca que els preus del lloguer han baixat a tot Catalunya, una dinàmica que dura des de fa un any i mig. A Barcelona ciutat aquest descens és on menys s'ha notat, ja que en els últims tres mesos només ha baixat un 1,2%. A les Terres de l'Ebre, en canvi, la caiguda ha estat del 19,2%, molt per sobre de la mitjana nacional, que s'ha situat en un 6,5% negatiu.

La crisi també ha reduït les exigències dels propietaris, que en lloc de demanar avals, es conformen amb una fiança de dos mesos.

El responsable de Forcadell va recordar que, fins ara, el mercat immobiliari espanyol era molt diferent a l'europeu, on els pisos de lloguer representen el 80% de tota l'oferta. Aquest percentatge és just el contrari a Espanya, on els immobles de lloguer només representen el 20%. Vázquez va pronosticar que 'la gent aprendrà del que ha passat' i preferirà el lloguer que una hipoteca. Des d'Expofinques van recordar que és difícil fer pronòstics, perquè 'les regles del mercat les fixa el mercat', però que és possible que el lloguer surti reforçat de la crisi. 'El que no era normal era que el preu de lloguer fos tan superior al de la hipoteca'.