Público
Público

Can Batlló es desencalla després de 35 anys

Hi haurà pisos de protecció i de règim privat, un CAP i una zona verda

JORDI MUMBRÚ

Han fet falta manifestacions veïnals, protestes, ocupacions i negociacions, però al final s'ha desencallat el projecte de Can Batlló, l'històric complex fabril del barri de la Bordeta. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ho va anunciar ahir després d'arribar a un acord amb la propietat, l'empresa immobiliària Immogaudir.

L'acord fixa que l'Ajuntament pagarà deu milions d'euros per indemnitzar els propietaris i la vintena de veïns afectats i, a canvi, es quedarà amb 5. 159 metres quadrats de sostre residencial. En aquest espai s'hi construiran 450 habitatges de protecció oficial. 'Aquí començarem a aixecar pisos, si Déu vol, d'aquí un any' va dir Vives. Can Batlló-Magòria ocupa 134.780 metres quadrats i limita amb la Gran Via, entre els carrers de l'avinguda Carrilet i Moianès. La immobiliària es queda amb una part del terreny i podrà construir-hi 980 habitatges, que haurien d'estar acabats el 2018.

Els veïns han estat clau per forçar l'Ajuntament a tancar un acord

Finalment, també s'hi construirà un ambulatori, que ja està pactat amb la Generalitat i donarà servei a 31.700 veïns de la Bordeta. Tindrà quatre plantes i estarà situat on actualment hi ha el poliesportiu de la Magòria. El pla també inclou una gran zona verda. A més de totes aquestes actuacions, també hi ha previst que una de les naus aculli el futur Museu d'Urbanisme que ha de construir l'Estat, però això encara no té calendari.

El regidor de Sants-Montjuïc va voler 'reivindicar la feina feta' ja que ha estat el nou govern municipal qui ha desencallat el procés, a partir de l'acord amb la propietat. Però tant Vives com Martí també van elogiar els veïns, que són els principals responsables que avui en dia Can Batlló estigui funcionant.

El complex ocupa 13 hectàrees i és a la Gran Via, a l'altura de la Magòria

A mitjan 2009, després de 35 anys esperant els equipaments, els veïns van anunciar a l'Ajuntament que si el juny del 2011 no havien començat les obres, l'ocuparien. I així va ser. Els veïns van aconseguir també la cessió d'una de les naus i 120.000 euros de l'Ajuntament per reformar el sostre. La nau veïnal, coneguda com Bloc11, ja és una biblioteca veïnal que compta amb més de 15.000 llibres. L'alcalde Xavier Trias també va signar un acord amb el Centre Social de Sants i la Comissió de Veïns de la Bordeta per cedir-los una altra nau, que serveix de magatzem.

Gràcies a l'acord amb l'empresa immobiliària, l'Ajuntament també aconsegueix la titularitat d'uns terrenys que hi ha a l'avinguda Verge de Montserrat, amb el carrer Francesc Alegre, al barri del Guinardó, i que es transformaran en zona verda i seran una de les entrades al futur Parc dels Tres Turons.

La Generalitat deu a l'Ajuntament 200 milions d'euros i la xifra continua pujant. El tinent d'alcalde Vives va anunciar ahir que l'Ajuntament compensarà la falta d'inversió de la Generalitat a la Llei de Barris. Només en concepte, la Generalitat ja deu a l'Ajuntament 25 milions d'euros d'anys anteriors però dimarts el Govern va anunciar que pagaria el que deu però que ja no posaria més diners. Vives, que va parlar 'd'emergència nacional', va dir ahir que avançaran una part del diners.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias