Público
Público

El Carmel inicia les obres per rehabilitar la bateria antiaèria

Publicidad
Media: 0
Votos: 0
Comentarios:

L'Agència del Carmel, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, ja ha començat les obres de recuperació de la bateria antiaèria que hi ha dalt del Turó de la Rovira, al districte d'Horta-Guinardó. El pla preveu restaurar els elements de valor històric, la neteja de les parets exteriors de la bateria i la senyalització que explica que es tracta d'un espai de memòria històrica. Des d'aquesta bateria, com també es va fer a Montjuïc, els soldats republicans intentaven batre els avions feixistes que venien a bombardejar Barcelona durant la Guerra Civil. Les obres duraran deu mesos.

Per assegurar que la rehabilitació d'aquest balcó de Barcelona perduri, també es preveu tancar el búnquer amb una reixa i s'estudia la possibilitat d'utilitzar aquest espai com a sala d'exposicions relacionades amb la memòria històrica.

L'ajuntament ja havia intentat, sense èxit, reformar aquest espai

A més de reformar la bateria en sí, l'Agència del Carmel preveu millorar l'accessibilitat, que es fa des del carrer Marià Lavèrnia i els camins que hi ha a l'interior. També s'hi instal·larà il·luminació, ja que actualment no n'hi ha.

L'ajuntament ha intentat recuperar aquesta bateria diverses vegades però sempre sense èxit. El 2006 va organitzar uns camps de treball a l'estiu amb joves estrangers, però tot i l'esforç dels voluntaris, la seva feina va ser insuficient. En aquesta ocasió, però, s'hi invertiran diners, i es confia que la recuperació sigui més efectiva.

En aquest turó hi va haver moltes barraques fins als anys 90

Al Turó de la Rovira també hi van viure molts immigrants en barraques fins als anys noranta i encara avui s'hi poden trobar algunes de les rajoles que ells mateixos van posar per decorar l'estructura de les bateries. Segons algunes investigacions, també hi va haver un poblat iber, del qual, actualment, no se'n conserva res.

L'Antonio i la Conxita, de l'Associació de Veïns del Turó de la Rovira, van celebrar que, finalment, es reformi la bateria, però van pronosticar que les obres seran difícils, ja que els camions s'hauran de moure en pendents molt pronunciats. Segons van dir, s'aprofitaran les pedres de la zona per refer el búnquer. Fins no fa gaire, segons recorden, en aquest turó hi vivia un noi amb el seu gos.