Público
Público

Castells explicarà el cas de l'hotel al Parlament

El conseller d'Economia declara davant la jutge com a testimoni i nega que Millet el pressionés

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El conseller d'Economia, Antoni Castells, compareixerà al Parlament a petició pròpia, segons va anunciar ahir a la Ciutat de la Justícia, després que la jutge Míriam de Rosa li prengués declaració com a testimoni pel cas de l'hotel del Palau de la Música.

L'anunci de Castells arriba després que l'oposició hagi demanat en diverses ocasions la seva presència en la comissió d'investigació que s'està duent a terme a la cambra catalana per aclarir les possibles irregularitats entre CDC i el Palau. Malgrat tot, el PSC va dir ahir que no creu adequat que el seu conseller comparegui en la comissió d'investigació, sinó en la comissió d'economia.

El PSC no vol que el seu dirigent vagi a la comissió d'investigació

Castells va declarar ahir davant la jutge durant una hora i quart i, segons va dir, en arribar a la Ciutat de la Justícia tenia dos objectius molt clars: col·laborar amb la justícia i aclarir que, en el cas de l'hotel del Palau, sempre va actuar en defensa dels interessos de la ciutat i de la Generalitat. Tanmateix, el conseller va reconèixer que hi havia hagut errors en l'execució de les requalificacions d'usos dels terrenys que havien de permetre que els solars adquirits per l'Orfeó passessin d'educatius a residencials i, a canvi, la finca del carrer Ciutat, propietat de la Generalitat, passés de residencial a equipament educatiu. 'Però en tot cas, en l'operació era impossible que es produís un perjudici patrimonial per a la Generalitat', va sentenciar Castells, que, segons fonts judicials, va fer una declaració segura i sense esquerdes.

En realitat, el conseller Castells va descarregar responsabilitats en l'execució del conveni entre el Palau i la Generalitat sobre Immaculada Turu, directora general de Patrimoni, àrea que depèn d'Economia. De fet, va ser Turu qui ahir va reconèixer davant la jutge que ja el 2008 va saber que el Palau havia cedit els terrenys a Olivia Hotels, la promotora de Manuel Valderrama. També va admetre que el seu departament no va iniciar cap tràmit per obtenir un aval que garantís tal com deia el conveni que Castells va signar amb Fèlix Millet l'any 2007 que l'empresa constructora seria l'encarregada de pagar a la Generalitat la pèrdua patrimonial que havia patit en el canvi d'usos. Malgrat tot, Turu es va tornar a reafirmar, tal com va fer en la seva compareixença al Parlament la setmana passada, en la idea que l'operació no suposava cap minva econòmica per a la Generalitat.

En aquest sentit, el conseller va justificar davant la magistrada que l'acord entre el Govern i el Palau no especifiqués una xifra i que es limités a una forquilla econòmica que s'aplicaria en funció del valor del sòl en el moment de la permuta. També va justificar que el Palau s'emportés 3,6 milions d'euros en concepte d'intermediació de l'operació.

El conseller justifica que el Palau cobrés una comissió

El dijous de la setmana passada, la jutge va imputar a Millet i a la seva mà dreta, Jordi Montull, els delictes d'apropia-ció indeguda i tràfic d'influències. I, en canvi, tant Castells com Turu van afirmar ahir que en cap moment es van sentir pressionats pels dos acusats. Com a prova, Castells va aportar una carta del 2007 que li va adreçar Millet en la qual parlava del projecte de l'hotel, entre altres temes, amb normalitat i sense pressions.

De fet, fonts judicials van dir ahir que el conseller Castells li va explicar a la jutge que el primer que li va parlar del projecte de l'hotel de luxe al costat del Palau va ser Ramon García-Bragado que després seria gerent d'Urbanisme de l'ajuntament a l'any 1987, arran d'un article del cronista de Barcelona, Lluís Permanyer, que demanava una remodelació de la zona, molt degrada en aquella època.

I amb la declaració d'ahir sembla que el fantasma de la imputació desapareix per a Castells. 'Estem molt contents', deien des del departament.

El fantasma de la imputació desapareix per al titular d'Economia

El promotor d'Olivia Hotels, Manuel Valderrama, va negar ahir que pagués cap comissió a Fèlix Millet per les seves gestions per construir l'hotel del Palau. Els més de 900.000 euros que apareixien en documents de Jordi Montull que la jutge sospita que eren una comissió serien la tarifa de l'arquitecte Carles Díaz. Així ho va fer saber ell mateix ahir, tot i que en el seu moment havia insinuat que aquesta quantitat era molt inferior.

Díaz, tanmateix, va explicar que va participar en una reunió en què Fèlix Millet va demanar el suport per tirar endavant l'hotel del Palau a l'expresident espanyol, José María Aznar, i a l'aleshores conseller de Política Territorial i Obres Públiques de CiU, Felip Puig.