Público
Público

Castells haurà de declarar com a testimoni en el cas

Economia defensa la seva gestió en la requalificació dels terrenys

PÚBLIC

'Tranquil·litat'. Aquesta és la paraula que fonts de la conselleria d'Economia utilitzaven ahir després que es fes pública la querella del cas de l'hotel del Palau i se sabés que Antoni Castells haurà de declarar com a testimoni.

Segons el fiscal Antoni Pelgrín, Castells va aprovar les requalificacions d'uns terrenys on l'expresident de l'Orfeó, Fèlix Millet, volia construir un hotel en detriment dels interessos de la Generalitat. I a més a més, durant els tràmits no es van respectar els procediments jurídics ni administratius establerts.

El departament va admetre que la Generalitat perdia 3,6 milions d'euros

En aquest sentit, la directora general de Patrimoni del Departament d'Economia, Immaculada Turú, que dilluns haurà de comparèixer davant del Parlament per aquest cas i que també haurà de declarar com a testimoni davant del jutge, va rebre una carta d'un ciutadà que es queixava que les requalificacions que s'estaven duent a terme 'suposaven una pèrdua econòmica per al patrimoni de la Generalitat'.

Turú va contestar les al·legacions afirmant que 'aquella pèrdua patrimonial' era 'd'un valor mínim de 3,6 milions d'euros'. Tanmateix, diu l'escrit fiscal, no consta que 's'hagués fet cap requeriment a l'Orfeó'. I, en canvi, ahir la conselleria d'Economia, en un comunicat, afirmava que 'l'operació [de requalificació dels terrenys] s'ajustava plenament a la legalitat i, en tot moment, quedaven del tot garantits els interessos patrimonials de la Generalitat'.

La nota també explica que tant la conselleria com l'Ajuntament de Barcelona van creure que 'es tractava d'un projecte d'interès per a la ciutat, ja que permetia dinamitzar la zona' i és per això que 'atenent a l'interès públic d'aquesta operació, la Generalitat va mostrar-se disposada a col·laborar amb la iniciativa de Fèlix Millet i Jordi Montull, mà dreta de Millet.

L'ajuntament defensa la seva gestió i diu sentir-se enganyat per Millet

Tanmateix, a mitja tarda d'a­hir, el tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Ramon García-Bragado, va comparèixer davant els mitjans de comunicació per aclarir el paper del consistori en la trama del Palau. El tinent va admetre que l'ajuntament se sent 'enganyat' per Millet, ja que l'expresident de l'Orfeó els va fer creure que l'hotel que volia construir el promovia la mateixa institució cultural i no una empresa privada, Olivia Hoteles, propietat de Manuel Valderrama, vocal de la Fundació Orfeó Català.

En aquest sentit, GarcíaBragado va dir que el consistori va pensar que els beneficis de tot el que s'obtingués anirien a l'entitat cultural i no als comptes de Millet i Montull, com afirma la querella del fiscal.

El tinent d'alcalde també va reconèixer que el permís que va donar el consistori per enderrocar els dos edificis protegits i catalogats com a Patrimoni Arquitectònic de la ciutat no era imprescindible per modificar la zona.

L'ajuntament va aprovar la requalificació urbanística molts pocs dies abans que esclatés l'escàndol del desviament de fons de l'entitat cultural i del moment en què els Mossos entressin a escorcollar l'entitat. Davant d'aquest fet, García-Bragado va dir ahir que els antics responsables del Palau van jugar amb 'l'ambigüitat' per no acreditar la propietat de l'hotel, cosa que va retardar el procés de requalificació.

Per altra banda, el PPC ha tornat a demanar aquest dimecres que el conseller d'Economia i el de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, compareguin al Parlament en la comissió d'investigació sobre les irregularitats detectades en la gestió del Palau de la Música. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias