Público
Público

Catalunya comença a recuperar la inversió estrangera

La indústria, principal receptora, acull sis vegades més capital durant el primer semestre

GLÒRIA AYUSO

La inversió estrangera a Catalunya es va recuperar al primer semestre d'aquest any. El capital procedent de l'exterior va arribar als 811,1 milions, un 42,6% més que en el mateix període de l'any passat. Aquesta xifra representa el 20% de tota la inversió estrangera a l'Estat. La major part dels diners es van destinar a l'activitat industrial, concretament el 72%.

El sector secundari va ser el destinatari de 588 milions, xifra que representa sis vegades més que al semestre anterior, quan les inversions en la indústria van caure a nivells mínims. Les empreses manufactureres catalanes van concentrar fins al mes de juny una quarta part de les inversions estrangeres en aquest sector al conjunt d'Espanya. 'L'any passat estàvem a l'UVI. Ara, en canvi, ens estem recuperant', assenyala el secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy, que destaca que 'Catalunya continua sent atractiva per a la inversió estrangera'. Al mateix temps, considera que 'és molt important que tres de cada quatre euros siguin per a la indústria', un sector bàsic per a l'economia catalana.

La major part de les inversions, el 85%, procedeix de països de la Unió Europea, un percentatge que augmenta al 97% si s'amplia als que formen part de l'OCDE. Un altre 6% és originari de l'Amèrica del Nord i quasi un 2% de l'Amèrica Llatina. Només un 1,5% prové d'Àsia i Oceania.

França, Alemanya, els Estats Units i Itàlia són, en aquest ordre, els països amb més empreses instal·lades a Catalunya.

Els principals receptors de les inversions estrangeres van ser durant el primer semestre la indústria agroalimentària i el sector logístic. Algunes de les inversions van procedir de la companyia francesa especialitzada en material esportiu Decathlon, per equipar el nou centre logístic que ha instal·lat al Prat de Llobregat al costat del port de Barcelona, que és el més gran d'Europa.

La japonesa Yamaha també ha invertit 9 milions d'euros per fabricar la nova motocicleta de 250 cc a la seva planta de Palau-Solità i Plegamans, que suposa crear 100 nous llocs de treball. L'entrada en ple rendiment de la fàbrica de la suïssa Nestlé a Girona per produir càpsules Dolce Gusto també ha suposat l'arribada de capital exterior.

La companyia farmacèutica alemanya Boehringer ha inaugurat una nova línia de producció que ha suposat 10 milions d'euros i la creació de 30 llocs de treball. Del mateix país també ha arribat la inversió de la cadena de supermercats Lidl, que ha ampliat el seu centre logístic de Montcada i Reixac, i de Henkel, que ha obert dos centres de recerca i desenvolupament de nous productes.

La inversió catalana a l'exterior també va créixer al primer semestre. Ho va fer un 42%, fins als 802 milions d'euros, xifra que representa el 16% de tota la inversió espanyola arreu del món.

No obstant això, les empreses industrials catalanes van continuar el descens en les seves activitats i noves iniciatives a l'exterior. Només 205 milions del capital invertit van correspondre a aquest sector, cosa que representa un descens del 50% respecte al 2009, any en què ja hi va haver retrocés. 'Les empreses s'estan concentrant a reforçar-se primer dins del territori', explica Antoni Soy, que tanmateix també considera que moltes empreses han vist avortats els seus projectes d'expansió per culpa de la dificultat d'aconseguir finançament de bancs i caixes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias