Público
Público

Clamor contra la sentència

Entitats veïnals, col·legis professionals, gremis, sindicats i patronal criden a la mobilització

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Catalunya torna a alçar-se en defensa del seu Estatut. Bona part de l'anomenada societat civil ha mostrar la seva posició en contra d'una sentència del Tribunal Constitucio­nal que retalla el text aprovat pel Parlament i ratificat pels ciutadans en referèndum. Organitzacions veïnals, col·legis professionals, gremis, sindicats, patronals i ajuntaments van mostrar ahir el seu ple suport al text íntegre de la llei de lleis catalana i van demanar una massiva participació a la manifestació del 10 de juliol, 33 anys després de la gran mobilització popular del 1977, la més nombrosa de la història.

Dictada la sentència, arriba l'hora de la veritat, després que més de dues-centes entitats catalanes van donar suport a l'editorial conjunt Per la dignitat de Catalunya en defensa de l'Estatut i de la carta que el president de la Generalitat va enviar a aquestes associacions demanant el seu suport per donar una resposta cívica 'clara i unitària' en cas d'una retallada del text.

La societat civil reacciona a favor d'una resposta unitària

Dit i fet. Moltes entitats van reaccionar ahir de manera molt contundent contra la tisorada de l'Estatut. La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), que representa 658 entitats i 28 federacions, va considerar que la sentència del TC 'atempta contra la voluntat de la ciutadania' per haver 'mutilat la voluntat política del poble català'. El president de la Confavc, Joan Martínez, va lamentar que la resolució 'coarta la llibertat' i 'no fa efectiva ni la democràcia ni la Constitució', i va considerar que 'tornem a recular a uns anys que pensàvem que havíem deixat enrere', en referència als temps del franquisme.

La indignació general que es va evidenciar ahir se centra en el fet que la sentència qüestioni la voluntat expressada pels catalans en referèndum, les institucions d'autogovern catalanes i les millores en el sistema de finançament per corregir les desigualtats que imperaven en l'anterior model.

El mateix Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va qualificar 'd'anacrònica, inadequada i ineficient' la consideració del tribunal que el Defensor del Poble espanyol ha d'estar per sobre de la seva figura en els assumptes que afecten la Generalitat.

Indignació perquè es qüestiona l'autogovern i el finançament

Els sindicats també van fer ahir una crida a la participació a la manifestació del 10 de juliol. 'Aquesta sentència no s'hauria d'haver produït mai' perquè el que ha fet el tribunal 'és el primer acte no constitucional, en no pronunciar-se des del punt de vista jurídic sinó polític', va afirmar el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez.

La retallada, que qüestiona el model de finançament, 'afectarà també serveis bàsics com ara escoles i hospitals', va assegurar Àlvarez. El sindicat ha iniciat una campanya per tal que els ciutadans enviïn massivament correus electrònics al TC. A la seva pàgina web (www.ugt.cat) es pot enviar el següent missatge: 'Els faig arribar la meva radical disconformitat i profunda decepció amb la sentència sobre l'Estatut que vaig votar. [...] Amb tot, és ben igual el que dictin i considerin. Els que en formen part sabem que a Catalunya som una nació'.

Encaix d'Espanya «en qüestió»

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va animar a fer que el poble català evidenciï que està totalment en contra de la sentència. El sindicat va emetre una declaració institucional en què assenyala que el TC, mogut per 'lògiques partidistes', 'atempta contra el pacte constitucional i posa en qüestió l'encaix entre la realitat nacional de Catalunya i Espanya'.

En la mateixa línia, per la USOC, 'el poder judicial trenca el pacte polític entre el Parlament i les Corts i contradiu la voluntat del poble català expressada en referèndum'.

Empresaris, patronals i entitats econòmiques també van mostrar ahir el seu rebuig a la resolució de l'Alt Tribunal, sobretot perquè qüestiona el sistema de finançament i el sistema d'equitat que intenta implementar.

La sentència és 'molt lamentable' perquè 'no s'ha respectat la voluntat de Catalunya', va afirmar al president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que va demanar 'unitat' en defensa de l'Estatut.

El contingut de la resolució 'provoca un gran desencís' sobretot per la retallada de competències 'en els articles referents al finançament', va considerar la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, que veu 'inacceptable que es mantingui el nivell de solidaritat de Catalunya sense demanar el mateix esforç fiscal per a les altres comunitats'.

La patronal Cecot va sorprendre's pel fet que es retallin 'les lleugeres millores econòmiques de finançament per a Catalunya i les seves inversions que suposaven el text', i va afegir que 's'han de corregir tots els mecanismes que ens regeixen actualment' i que provoquen 'desafecció'.

Per la seva banda, Foment del Treball, que va lamentar que la sentència hagi trigat tant, va donar per suposat que 's'ha d'acatar', tot i que l'estudiarà per pronunciar-se.

El Gremi de Constructors va manifestar el seu compromís i suport a les decisions que pugui prendre el Parlament en defensa del text que el TC rebutja, mentre que la Confederació de Comerç i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona va mostrar la seva 'profunda decepció' per una decisió que retalla 'drets legítims'.