Público
Público

Deu nits per fer servir la llengua

El Cafè Lebab proposa sessions musicalsa la fresca en què la paraula poètica és la protagonista

LÍDIA PENELO

Amb diàlegs picants, escenografia de cabaret i a ritme de jazz, demà debuta la nova proposta cultural de les nits de Barcelona: el Cafè Lebab, un cicle d'espectacles a la fresca en què la paraula poètica és la protagonista. Es tracta de la primera programació de petit format organitzada per la Casa de les Llengües, una iniciativa pionera als cinc continents, impulsada per Linguamón, que ha nascut amb l'objectiu de protegir el patrimoni lingüístic mundial i potenciar el multilingüisme.

Segons el director del centre, Antoni Mir, el mateix nom Lebab defineix la missió de la Casa de les Llengües: 'Lebab és Babel a l'inrevés. Nosaltres volem capgirar la torre de Babel per tocar de peus a terra i provar d'entendre'ns una mica millor'.

Els encarregats d'obrir el Lebab són Pigor i Benedikt Eichhorn, també coneguts com els revolucionaris de Berlín pels seus diàlegs divertits i provocadors. El seu fort són els espectacles al més pur estil del cabaret berlinès dels anys vint. Números que farceixen amb cançons que sonen a jazz, swing i hip-hop, i que parlen de l'actualitat amb un to que es mou alegrement entre la sàtira i la paròdia.

Per Víctor Obiols, comissari d'aquest cicle que durant deu vesprades de juliol festeja la paraula, el més important és 'mostrar com la paraula poètica pot adoptar diferents formes per posar-se en escena'. Per això, Obiols ha convidat glosadors mallorquins, bertsolaris bascos, poetes europeus i slamers improvisadors perquè pugin la paraula damunt l'escenari. Una de les propostes destacades és la de l'actor japonès Yoshi Oïda (de l'escola de Peter Brook), que sortint del teatre gestual estrena a Barcelona Interrogations, una peça on el text, el moviment, la música i el zen s'alien per sacsejar el sentit de la vida.

Però la perla del Cafè Lebab és l'actuació del mestre del free jazz Cecil Taylor i del poeta Amiri Baraka, que després de 40 anys es retroben per oferir un recital plegats, la nit del 16 de juliol. Aquestes dues llegendes de la cultura afroamericana presenten Diction and Contradiction, on a través de la poesia i la música analitzen la llibertat d'expressió i com la política repercuteix en la creativitat i la vida personal.

Aquesta és una oportunitat insòlita per veure Cecil Taylor, 'un músic que transcendeix la música, perquè el seu missatge artístic va molt més enllà i passa per la poesia; la fascinació pel llenguatge d'aquest fill de la tradició de Duke Ellington i Coltrane el converteixen en un cas únic', en opinió d'Obiols.

L'aforament del Cafè Lebab és de 150 persones, i és que, fins que no s'acabin les obres a l'antiga fàbrica de Can Ricart del Poblenou, l'any 2013, l'espai no dóna per a més. Fins aleshores, aquesta iniciativa es convocarà les nits de juliol, però quan s'inauguri la Casa de les Llengües la proposta del Lebab formarà part de la programació estable d'un centre que vetlla per les llengües minoritzades.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias