Público
Público

Discreció entre naus i oficines

La mesquita de Cornellà no tindrà minaret ni elements vistosos per evitar polèmiques

DAVID GUERRERO

Les obres de la que serà la primera mesquita de Catalunya, a Cornellà de Llobregat, avancen a poc a poc. S'està construint discretament en un terreny envoltat de grans multinacionals amb vistosos edificis, en un polígon industrial a tocar de Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat.

L'Ajuntament de Cornellà va cedir el 2005 la parcel·la a la comunitat islàmica Al-Tauba per un període de 50 anys i la construcció de la mesquita s'està finançant amb les quotes i els donatius aportats pels membres de la comunitat islàmica. Per això, els responsables de l'obra no volen posar terminis a la seva finalització, ja que la crisi econòmica els va obligar a aturar les obres durant uns mesos abans de l'estiu, quan molts dels membres es van quedar a l'atur i van baixar els donatius de diners a la comunitat. Des del mes d'abril, els obrers tornen a treballar cada dia en la construcció del centre.

El centre es construeix amb donatius en un terreny cedit

La mesquita que estan construint és d'una aparença molt sòbria. Els responsables de les obres han apostat per la discreció, tal com demostra l'estructura ja finalitzada i les parets d'obra vista que estan aixecant. Una planta baixa molt àmplia on hi haurà l'espai d'oració es complementarà amb dues plantes superiors on la comunitat islàmica Al-Tauba instal·larà diferents dependències i serveis encara per determinar. El que ja es deixa entreveure és l'entrada, mig arc que queda molt neutralitzat pel tipus d'arquitectura utilitzat.

El president de la comunitat Al-Tauba, Larbi Cherki, explica que 'la mesquita no tindrà minarets ni res que cridi l'atenció'. El que sí que tindrà serà una cúpula, però des de fora no serà gaire visible. Ho faran així després d'un procés de treball conjunt amb el consistori de Cornellà, que ha declinat fer declaracions a aquest diari. 'L'Ajuntament ens va dir que no es podia posar el minaret i que s'havien de complir unes normes urbanístiques i així ho estem fent', indica el president de la comunitat Al-Tauba.

Els responsables de les obres han apostat per una aparença sòbria

De com serà l'interior de la mesquita prefereixen no avançar res. De fet, ni ells mateixos ho saben. 'Tot dependrà de les condicions econòmiques amb què s'arribi al final de l'obra', asseguren des de la comunitat islàmica que tindrà la mesquita més gran de Catalunya després de començar mo­destament en un local del barri de Sant Ildefons de Cornellà.

El local on van iniciar la seva activitat religiosa se'ls va quedar petit a mesura que anava creixent el nombre de fidels de Cornellà i els municipis dels voltants. Va ser quan van optar per sortir a resar al carrer, però també es van quedar sense espai. Així que van passar a fer-ho en una plaça propera, cosa que va despertar el recel d'alguns veïns. Va ser el moment més tens, fa uns vuit anys, quan la comunitat islàmica va comprar uns terrenys del barri per deixar de resar al carrer i construir una mesquita.

La voluntarietat de les aportacions no permet fixar una data d'inauguració

Els veïns de Sant Ildefons van començar a recollir signatures i el malestar va anar creixent fins que l'Ajuntament de Cornellà, per evitar que la tensió anés a més, va traslladar la comunitat islàmica fora del barri, en una nau d'un polígon industrial, que es troba molt a prop del terreny on finalment es construirà la mesquita.

Allà hi segueixen acudint els més del miler musulmans, en situació de provisionalitat, mentre continuen a l'espera que s'acabi la construcció de la mesquita definitiva. 'Si no fos per la crisi, ja la tindríem acabada', reconeix Larbi Cherki. Les donacions dels membres de la comunitat Al-Tauba i altres associacions de Catalunya són el que va ajudar a finançar unes obres de construcció en què treballen sense data d'inauguració.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias