Público
Público

Economia reclama 5,6 milions per l'hotel

La permuta d'edificis va tenir un alt cost per a la Generalitat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Va ser la compareixença més tensa del Parlament ahir. El convergent Jordi Turull va posar contra les cordes la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, pel conveni que va signar la Generalitat com a primer pas per permetre la construcció d'un hotel de luxe al costat del Palau de la Música. El diputat no va aconseguir algunes respostes de l'alt càrrec de la Generalitat, com l'import de la indemnització que reclama Economia.

Ja a la tarda, la conselleria, a través d'un comunicat, va aclarir que la compensació per pèrdua de valor patrimonial demanada arriba a 5,64 milions d'euros, per sobre del document signat per l'expresident del Palau, Fèlix Millet, i per Manuel Valderrama, promotor d'Olivia Hotels, que havia d'explotar l'establiment.

Turu i Turull van discrepar fins i tot sobre quin era el tipus de document que aprovava l'operació per part de la Generalitat. Ella deia que era un protocol d'intencions que no obligava la Generalitat a res. Ell, que un conveni 'perquè acorden, convenen, estimen clàusules...'. El comunicat d'Economia, en tres ocasions, parla de conveni.

El document, que va ser motiu d'un agre enfrontament al Parlament, és el que feia possible la permuta de tres finques al carrer de Sant Pere Més Alt per una al carrer Ciutat, propietat de la Generalitat. A les primeres s'havia de construir l'hotel i van passar d'equipaments a ús residencial. El segon va passar a tenir ús d'equipaments. La Generalitat havia de ser compensada perquè amb el canvi patia una pèrdua patrimonial, ara valorada en 5,6 milions.

Això passava, segons va explic Turu, perquè l'edifici de la plaça de Sant Jaume que la Generalitat aportava per a la permuta tenia una 'qualificació excessiva', ja que era sòl lliure, tot i que es destinés a ús administratiu i, en canvi, amb la construcció de l'hotel al costat del Palau, es multiplicava el valor d'aquella zona.

La xifra anunciada ahir per la Generalitat queda molt lluny dels 3,6 milions d'euros que figuraven en la documentació remesa pel Departament d'Economia a la Fiscalia. Turu va qualificar aquesta xifra com a 'mínima'.

El diputat d'ERC Pere Bosch també va qüestionar el conveni, i va recordar que el seu va ser l'únic grup de l'Ajuntament de Barcelona que es va oposar a aquesta operació. Bosch va preguntar a Turu si no es va plantejar la nul·litat del conveni en saber que el Palau havia venut l'edifici a Olivia Hotels sense demanar l'autorització corresponent. La directora general de Patrimoni va al·legar en aquest punt que la propietat de l'immoble no condiciona l'operació urbanística, i la Generalitat segueix estant protegida, perquè sigui quin sigui el propietari, hi haurà de respondre.

El diputat del PP Santi Rodríguez es va afegir a Turull per reclamar la compareixença del conseller d'Economia, Antoni Castells, en la comissió. El responsable econòmic del Govern no ha tancat la porta a anar a la cambra per donar explicacions.