Público
Público

Els activistes del vaixell atacat es querellen contra Israel

Presentaran la denúncia a l'Audiència Nacional la setmana vinent

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La lluita de Manuel Tapial i Laura Arau, els dos activistes propalestins que el dia 31 de maig van ser atacats per l'exèrcit israelià quan anaven a bord de la Flotilla de la Llibertat, encara no s'ha acabat. De fet, acaba de començar. L'entitat a què pertanyen, l'Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría, presentarà la setmana vinent una querella contra l'Estat d'Israel a l'Audiència Nacional.

Els crims que li imputen són lesa humanitat, segrest i robatori. Segons explica el pare de Tapial, Manuel Espinar, que també és el president de l'entitat, els israelians van justificar l'atac, amb nou morts i desens de ferits, dient que estan en guerra i que no es poden permetre que un vaixell amb armes arribi al seu país. I és justament aquest raonament 'fal·laç', diu Espinar, el que utilitzaran els activistes per querellar­-se contra l'Estat israelià davant del tribunal: 'Demostrarem que els que anaven en aquells vaixells eren civils i que no estaven a Israel sinó a 90 milles de la costa, estaven en aigües internacionals!'.

L'entitat acusa l'Estat hebreu de crims de lesa humanitat i segrest

Però això no és tot. Pau i Cultura també pretén imputar a Israel els càrrecs de pirateria, 'perquè van assaltar els vaixells en aigües internacionals', i robatori, 'perquè els nois van arribar sense res, només amb una muda plena de sang i sense el material de l'associació, que per això estarà en números vermells la resta de la seva vida'.

Uns dos-centsmanifestants fereixen un ciutadà israelià a Madrid

Però en la campanya contra Israel, ni Tapial ni Arau obliden el vessant mediàtic. Ahir, per exemple, van penjar a la web de l'entitat un altre vídeo de la nit de l'atac. Les imatges mostren com 'l'exèrcit de l'Estat terrorista d'Israel va disparar als civils del Mavi Marmara abans de prendre el vaixell des dels helicòpters i les llanxes', escriu Tapial, que també afegeix, desafiant, el tros on apareix Arau 'fent la seva feina', com a operadora de càmera, 'per si algú tenia algun dubte que al vaixell portàvem equips d'edició audiovisual i que no han tornat amb nosaltres'.

I mentre Arau i Tapial volen fer justícia, alguns han decidit fer justícia pel seu compte. Ahir uns 200 manifestants van agredir Eytan Levy, un israelià participant en la Primera Trobada d'Energies Renovables Hispano-israeliana, quan es dirigia escoltat a la Universitat Autònoma de Madrid.

El Ministeri d'Exteriors va expressar el seu rebuig a aquest acte de violència.