Público
Público

Els dubtes d'Hereu obliguen el PSC a tallar la crisi d'arrel

L'alcalde obre la polèmica sobre si serà el cap de llista a les properes municipals

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El PSC ha reaccionat i ha fet pinya a l'entorn de l'ac­tual alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ahir va alimentar les sospites que podria deixar de ser el candidat socialista a les properes municipals. Després de l'ensopegada de la consulta de la Diagonal, el lideratge d'Hereu havia quedat en entredit i ahir, durant una roda de premsa, els periodistes li van preguntar si seria cap de llista i Hereu va respondre: 'No ho sé, jo no especulo sobre el futur'.

Davant la insistència de la premsa, que preguntava si ja tenia substitut, Hereu va afegir: 'A mi ningú no m'ha parlat d'altres noms'. La seva poca determinació va disparar totes les alarmes i unes hores més tard, abans que el debat successori comencés a prendre força, el partit va moure fitxa: 'L'únic candidat del PSC de Barcelona és Jordi Hereu', van proclamar des del partit.

L'encarregat d'esvair els dubtes, o almenys d'intentar-ho, va ser Albert Aixalà, el secretari d'organització del PSC de Barcelona. La nota que va enviar per calmar els ànims assegura que Hereu 'sap que compta amb el suport explícit dels òrgans de direcció del partit'.

El nom que va sonar per substituir Jordi Hereu era el de Ferran Mascarell, que va ser regidor de l'ajuntament i conseller de Cultura de la Generalitat. Actualment treballa en el sector privat, en un projecte audiovisual.

El comunicat del PSC també parla de Mascarell, i confirma que mai se li ha proposat que ocupi el lloc de Jordi Hereu ni que encapçali la propera candidatura. Això sí, segons fonts del partit, confien que Mascarell 'col·laborarà en la campanya electoral'.

L'anunci del PSC que ratifica Jordi Hereu com el proper alcaldable difícilment canviarà. Falta menys d'un any per les eleccions i, encara que l'actual batlle perdés la confiança del partit, seria massa precipitat presentar una cara nova. Jordi Hereu ja ha guanyat unes eleccions i els barcelonins el coneixen.

Després de la relliscada d'ahir, l'alcalde es va voler reafirmar en el seu paper de líder municipal: 'Estic treballant com a alcalde i tinc molta feina a fer. Les especulacions les deixo per a qui tingui temps d'especular', va denunciar, en referència a l'oposició.

Hereu també va assegurar que a Barcelona hi ha una majoria progressista, que és qui li ha donat la confiança. Però els partits de l'oposició ja fa temps l'han perdut. CiU i el PP burxen la ferida des de la consulta de la Diagonal. El grup municipal del PP ja va demanar la dimissió de l'alcalde en el darrer ple municipal, però ni CiU ni ERC s'hi van afegir. La crisi es va saldar amb la dimissió del primer tinent d'alcalde, Carles Martí.

Ahir, els populars, amb la nova polèmica, van enviar una nota denunciant que Hereu 'ha passat de ser un alcalde en crisi a ser un alcalde en fun­cions'. El grup municipal de CiU va ser menys dur que el PP. Els convergents no reclamen cap dimissió, però sí que denuncien des de fa temps la 'falta de lideratge d'Hereu'. En el darrer ple municipal, CiU va aconseguir aprovar una declaració de l'ajuntament que acordava 'lamentar l'actuació de l'alcalde de Barcelona com a màxim responsable polític de la convocatòria de la consulta sobre la transformació de la Diagonal'.

L'escrit que el PSC de Barcelona va enviar ahir, a més de defensar l'alcalde, també ataca els convergents: 'S'entén que CiU tingui nervis i vulgui instigar debats in­existents. Els candidats del PSC a Barcelona sempre han guanyat i els de CiU han perdut'.

L'únic partit de l'oposició que no s'ha afegit a l'aquelarre és ERC. Després de la crisi oberta pel fiasco de la Diagonal, els independentistes van donar per bones les dimissions que va dictar l'alcalde.

Tot i haver cessat, Carles Martí, primer secretari del PSC a Barcelona, treballarà per preparar la campanya de Jordi Hereu i, possiblement, ho farà amb Ferran Mascarell.