Público
Público

Els professors denuncien la contractació privada

La Generalitat permet fer classes a docents que selecciona una fundació

JOÃO FRANÇA

'Professors seleccionats, contractats i pagats per una fundació privada a l'escola pública'. Aquesta és la situació que va denunciar ahir la professora Rosa Cañadell, portaveu del sindicat Ustec, així com UGT. La conselleria d'Ensenyament va presentar als centres el programa Escola per l'Èxit, resultat del conveni entre el departament encapçalat per Irene Rigau i la Fundació Empieza por Educar.

La Fundació s'emmarca en el projecte internacional Teach for All i 'desenvolupa un programa de dos anys orientat a transformar graduats universitaris excepcionals en professors efectius, motivadors i líders, perquè algun dia tots els nens i nenes del país tinguin accés a una educació excel·lent', explica una participant en el programa.

Empieza por Educar està vinculada a diverses entitats financeres

Amb el conveni, el Govern ha fet arribar als instituts l'oferta d'un 'recurs addicional, consistent en dos professionals a temps complet durant dos cursos per donar suport a l'equip docent'. Segons Ustec, el programa està en marxa en dos instituts de Badalona i dos de l'Hospitalet de Llobregat.

Després de la protesta dels sindicats, la consellera Rigau es va pronunciar ahir en defensa del treball de la Fundació, vinculada a la família Botín, propietaris del banc Santander, i a entitats com ara Deloitte, Barclays, Deutsche Post i la Fundació La Caixa. Tot i que el conveni enviat als instituts parla de 'professionals', la consellera va assegurar que 'no són treballadors' i que un cop hagin finalitzat el període de pràctiques abandonaran els centres.

Rosa Cañadell afirma que no es tracta de professors en pràctiques, que només han rebut un mes de formació i que s'incorporaran al màster de secundària un cop finalitzin el programa. La consellera, en canvi, afirma que es tracta d'estudiants del Màster de la UAB, amb el qual la fundació té un conveni.

Cañadell denuncia que l'objectiuno és formar futurs professors

En tot cas, Rosa Cañadell remarca que 'la idea no és que en el futur siguin professors', sinó que, com s'explica al web d'Empieza por Educar, 'treballin dos anys als instituts i es converteixen en ambaixadors del programa'.

La feina dels polèmics estudiants/professors consisteix en classes de reforç i, segons l'acord, 'la responsabilitat del grup classe és del professor titular'. Es dediquen a les tasques d'atenció a la diversitat que, segons Cañadell, 'els instituts ja ofereixen fa temps, tot i que alguns han hagut de deixar de fer-ho per falta de professorat'.

Els sindicatsho consideren un reconeixement de la manca de docents

La professora reclama que el Govern destini més recursos a les escoles en comptes de suplir la manca de professorat que considera que la consellera admet implícitament amb una mesura que 'no només és immoral, sinó que pot ser il·legal'. La decisió final recau en els instituts, que han d'aprovar la incorporació dels docents. Segons Ustec, els centres públics madrilenys van rebutjar participar en el programa.

'Parlarem amb la resta de sindicats perquè no descartem convocar vagues i mobilitzacions per denunciar aquesta nova mesura privatitzadora', va assegurar Cañadell. 'Es tracta d'una incursió del món empresarial en l'escola', va afirmar, i va afegir que, a més d'una mesura privatitzadora, és 'una intrusió ideològica'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias