Público
Público

Els sindicats prenen demà el pols a les seves bases i al Govern

VAGA , condicionat pel dèficit i les eleccions, i les centrals, per l'oposició

Publicidad
Media: 0
Votos: 0
Comentarios:

El Govern de la Generalitat encara la recta final de la legislatura amb l'alarma sonant fort sobre les seves finances i amb la necessitat de no jugar-se-la amb els seus possibles votants de la tardor. Els sindicats creuen que les mesures per retallar el dèficit són un desafiament de primer ordre, però a la vegada són conscients que les eleccions estan a tocar i que és perillós donar arguments a l'oposició conservadora. Així veuran demà totes dues parts la vaga dels funcionaris convocada després de conèixer els plans de l'executiu català, el més ambiciós de tots els anunciats fins ara a Espanya.

Als sindicats encara hi ha incertesa sobre quin pot ser el seguiment, més enllà dels serveis mínims decretats pel Departament de Treball. Els treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ja van deixar clar dissabte el seu grau d'empipament boicotejant un acte del president José Montilla, i a TV3 el seguiment podria ser també alt. El rebuig a la retallada en el sector sanitari ha estat fort, tot i que no se sap com pot quallar la crida a la vaga en unitats petites com els ambulatoris.

I l'ensenyament torna a ser cridat a una vaga amb un alt grau d'incertesa sobre la implicació dels docents: les últimes jornades de protesta per rebutjar la política educativa i de gestió del conseller d'Educació, Ernest Maragall, han passat sense pena ni glòria en un col·lectiu que suma quatre vagues en menys de dos anys. L'última, el passat 20 de març amb un seguiment del 20%.

A hores d'ara, el dèficit públic mana tant com l'opinió del mig milió de funcionaris i treballadors de sectors concertats que estan cridats a quedar-se a casa a Catalunya. I els sindicats, tot i que les seves cúpules han fet una campanya de perfil baix per donar a conèixer la vaga, volen deixar clar que, més enllà de les retallades salarials aplicades de forma unilateral, els projectes del Govern són un atac contra l'Estat del benestar i les fites aconseguides en els últims anys. Hi haurà més protestes, asseguren, però són conscients que no hi haurà marxa enrere.