Público
Público

Famílies sense recursos viuen en garatges a Empuriabrava

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ja ha informat els propietaris que el lloguer és il·legal

ELISABET ESCRICHE

Fa set anys que l'Abdelatif Danhaji viu en un garatge d'Empuriabrava amb els seus tres fills i la seva dona, pel qual paga 300 euros mensuals. La porta d'entrada és una persiana. Dins, en una superfície de poc més de 20 metres quadrats, hi ha tres sofàs, un petit televisor, la rentadora i una cuina. A la planta de dalt, a la qual s'accedeix per una escala, una habitació i un bany. 'Quan vaig arribar no s'hi podia viure. Ho he hagut d'arreglar tot sol', assegura. L'Abdelatif va aterrar a l'Alt Empordà fa deu anys i en fa dos que està sense feina. 'Al Marroc no hi tinc res, vaig vendre la botiga de la família per venir aquí', explica.

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries té detectades una quinzena de famílies que viuen en garatges similars i en les mateixes condicions que les d'Abdelatif, molts d'ells situats a la zona del Puigmal i l'edifici Delta Muga, a la urbanització d'Empuriabrava. La majoria són immigrants, amb molt pocs recursos econòmics i que desconeixen les normes bàsiques d'habitatge. 'Molts no parlen la llengua i es veuen sotmesos als abusos dels propietaris, que els cobren lloguers excessius', explica la regidora d'habitatge, Montse Escutia. Per posar fi a aquesta situació el consistori ha endegat un programa que ha batejat amb el nom de SOS3 i que consisteix a informar els propietaris dels garatges que el lloguer del local és il·legal. En aquesta línia, l'ajuntament ja va obrir l'any passat un expedient sancionador a un propietari que tenia llogada per 700 euros una casa que no complia les condicions mínimes d'habitabilitat. No tenia aigua calenta i estava plena d'humitats. El consistori va reallotjar la família que hi vivia en un altre habitatge.

La regidora d'habitatge defensa que la millor solució comporta enderrocar els garatges d'aquesta zona d'Empuriabrava. De fet, la idea ja s'ha presentat en diverses ocasions en les convocatòries del pla de barris de la Generalitat, però sense èxit. 'L'ajuntament tot sol no pot reallotjar la gent i donar-los un habitatge alternatiu', explica Montse Escutia.

De moment, el consistori ha rebut, per aquest any, una ajuda de 28.000 euros provinent de la Diputació de Girona per donar suport a totes les mesures relacionades amb l'habitatge que es fan en el municipi.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias