Público
Público

Gelabert enceta les nits del Grec amb un homenatge a la sardana

Teatre, música i més dansa que mai ocuparan l'amfiteatre de Montjuïc fins al 31 de juliol

L. P. / T. P.

Amb 35 anys d'història a l'esquena, el festival Grec s'estrena per primera vegada amb un espectacle de dansa. La cita és aquesta nit amb La muntanya al teu voltant, una peça de Cesc Gelabert que reivindica la cultura tradicional catalana, però evitant 'els folklorismes' si més no, aquesta és la intenció del coreògraf. En aquesta ocasió, Gelabert utilitza la sardana per reinterpretar la pròpia cultura i explorar les relacions entre l'individu i la comunitat a la qual pertany.

'Perquè les coses siguin vives s'han de motivar les relacions entre individus', apunta el coreògraf, per qui l'esperit de la sardana encarna la força d'un esforç col·lectiu. De fet, el mateix procés de producció de l'espectacle parteix del treball col·lectiu d'alguns creadors catalans destacats. Perejaume s'ha encarregat de l'espai escènic i Salvador Brotons dirigeix la Banda Municipal de Barcelona, que interpretarà el repertori musical creat per Borja Ramos, que inclou versions de sardanes mítiques com ara La flama de la sardana. Damunt l'escenari, una dotzena de ballarins compartiran protagonisme amb 12 membres de colles sardanistes.

La muntanya al teu voltant' és l'espectacle que obre el programa

Més enllà de la nit inaugural, aquest Grec ofereix més dansa catalana que mai, ja que, a banda de Gelabert, Àngels Margarit, Sol Picó, María Muñoz (Mal Pelo), Andrés Corchero (Raravis) i els residents del centre de creació La Caldera també representaran les seves creacions . Pel que fa a la música, l'oferta del festival d'estiu de Barcelona és eclèctica, i els Manel, Ainhoa Arteta, Goran Bregovic, Keith Jarrett i Las Migas comparteixen cartell.

En teatre, el programa ofereix un equilibri entre les propostes de directors internacionals com ara Peter Brook i la seva versió de La flauta màgica i Joël Pommerat i la seva visió poètica i misteriosa del conte de La caputxeta vermella, amb els muntatges dels directors nacionals. No hi falten peces dirigides per Calixto Bieito present dues vegades, Marc Martínez, Carme Portaceli o Joan Ollé. Precisament, qui tanca el festival és l'exdirector del Lliure Àlex Rigola, que presenta Tragèdia, un poema visual sobre El naixement de la tragèdia, de Friedrich Nietzsche.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias