Público
Público

Gest de protesta d’un dels imams de Lleida

La polèmica pel vel

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Cap dels dos imams de la ciutat de Lleida va assistir ahir a l'Assemblea Municipal de les Religions que se celebra trimestralment a instàn­cies de l'Ajuntament. Abdelwahab Houzi, imam de la mesquita Ibn Hazn, no hi va assistir en senyal de protesta per la decisió del consistori de prohibir l'entrada a equipaments municipals a les dones que portin nicab o burca. L'altre imam va excusar telefònicament la seva assistència perquè es trobava malament.

La mesquita Ibn Hazn, si­tuada al carrer del Nord, compta amb uns 700 fidels, una xifra molt superior a la dels assistents a l'altre oratori.
Abdelwahab Houzi va manifestar ahir que el motiu de la seva absència era que no s'havia parlat amb el col·lectiu musulmà de la seva mesquita abans d'adoptar la mesura.

'No hi hem assistit -va dir ahir a la Cadena Ser- perquè abans d'aprovar res haurien de saber si les dones ho consideren o no una discriminació, ja que per pròpia voluntat i llibertat han escollit aquest tipus de vestimenta'.

L'Ajuntament de Lleida va apel·lar divendres passat a la igualtat per prohibir el burca i el nicab. Ahir, l'imam va apel·lar a 'la llibertat de decisió', que en la seva opinió es posa en entredit 'si se les obliga a destapar-se', perquè 'ho han escollit per les seves creences i principis religiosos, en submissió al seu Déu', va dir. Houzi assegura que el col·lectiu que representa està 'preocupat' perquè no entén que s'hagi pres aquest tipus de mesura 'només' a Lleida, quan no hi ha hagut cap episodi 'd'inseguretat' o de 'xoc' per aquest afer en aquests darrers anys. 'I això dol, quan sempre hi ha hagut una bona convivència', va dir. 'Si plou en un altre país, no tenim perquè posar el paraigua aquí', va afirmar.

L'imam assenyala que 'estem disposats a reunir-nos i posar els punts sobre les is, com se sol dir', però fora del marc de l'assemblea. 'Després ja veurem si hi continuem presents com a mesquita o com a associació', va afegir.

L'Ajuntament del Vendrell també vol aprovar una ordenança per prohibir l'ús del vel integral als equipaments municipals, segons una moció que el grup de CiU, que governa al municipi, presentarà al proper ple.

'Si algú va a una entitat bancària amb el cap tot tapat, no el deixen entrar', va dir ahir Jaume Domingo, regidor de Convivència i Civisme, per defensar aquesta iniciativa. La moció, afirmen, vol equilibrar el respecte al culte religiós amb els drets de les dones i la pertinent identificació a l'hora de fer tràmits oficials.