Público
Público

"Hem de recuperar l'esperit del 15-M"

La majoria dels indignats defensa les mobilitzacions pacífiques després de la violència d'una minoria

PAU RODRÍGUEZ

La consigna era aturar el Parlament, i un grup de manifestants es van acollir al tot s'hi val per aconseguir-ho. L'opinió pública va posar ahir en entredit un dels pilars que ha caracteritzat els indignats des que es va iniciar el moviment: el pacifisme.

El desconcert durant tota la jornada va ser evident entre els manifestants, però a primera hora de la tarda es va erigir una veu única, fruit de l'assemblea, que va condemnar qualsevol tipus de violència i va optar per girar full i traslladar la protesta a la plaça de Sant Jaume per evitar les confrontacions.

El col·lectiu va fer un comunicat en què condemnava tot tipus d'acte violent

'Hem de recuperar l'esperit del 15-M', reclamava un dels indignats mentre evocava les imatges del desmantellament de plaça de Catalunya del 27 de maig, quan els acampats van entomar les càrregues policials asseguts i amb les mans enlaire. El rebuig de la violència era patent cap al migdia, i molts lamentaven que l'actitud dels 'quatre violents de sempre' hagués fet 'desmerèixer el moviment', que ahir va aplegar més de 2.000 persones als voltants del Parc de la Ciutadella per protestar contra l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

En un comunicat per aclarir els fets, l'acampada de Barcelona va sentenciar que condemnava qualsevol tipus d'acte violent. 'Vam anunciar que veníem a aturar les retallades d'una manera pacífica, no violenta, massiva i determinada, així que entenc que els que no han actuat així és que no combregaven amb el moviment', argumentava la Carme, membre de la comissió de difusió des dels inicis de les mobilitzacions.

En aquest sentit, els indignats van deixar clar que les actituds que no seguien 'aquesta estratègia', la de fugir de les confrontacions, 'no representen el moviment', i van lamentar que els mitjans de comunicació haguessin magnificat els aldarulls en detriment de la concentració 'autocontrolada', segons recollia el comunicat. Alguns indignats, fins i tot, van insinuar la possible presència de falsos indignats, controlats per la policia, per sabotejar l'acció i desprestigiar-la.

Els indignats creuen que els mitjans han magnificat l'abast real dels aldarulls

Però l'objectiu de boicotejar l'activitat parlamentària va portar alguns manifestants a anar més enllà del pacifisme. Contra el cordó policial van impactar ampolles i boles de paper i es va buidar un extintor, tot i que van ser els mateixos concentrats els que van reduir les actituds violentes. Després del llançament de qualsevol objecte, sempre venien les crides a la calma, al rebuig de les provocacions. Durant l'assemblea del migdia eren pocs els que justificaven els insults i els assetjaments.

'Necessitem reforços per evitar que surtin pel carrer Wellington!', bramava un dels indignats davant l'assemblea. Després dels incidents del matí, mentre centenars d'indignats es reunien per decidir com actuar a la tarda, un petit grup de desenes de persones intentava taponar la sortida de furgonetes dels Mossos d'Esquadra per l'accés contigu al Zoo de Barcelona. Uns volien fugir de la confrontació, i d'altres volien portar la paralització del Parlament fins al final. 'Han entrat, però no en podran sortir', pregonava una minoria, segurament la mateixa que va apuntalar la majoria d'accessos al parc amb tanques i altres objectes metàl·lics perquè ningú no en pogués sortir. La resta, però, advocaven per no apropar-se a la zona controlada pels Mossos d'Esquadra.

Una de les cares més visibles del moviment d'indignació a tot Catalunya, Arcadi Oliveres, economista i president de Justícia i Pau, va condemnar també les 'escassíssimes accions violentes' de la protesta d'ahir, i va voler remarcar que no s'hauria de dubtar d'un moviment 'tradicionalment' pacífic com el que encarna el 15-M. Com alguns indignats insinuaven, Oliveres no va descartar que membres de la policia s'haguessin infiltrat entre la multitud per iniciar els incidents violents i boicotejar la protesta. 'No seria la primera vegada que passa', assegurava l'economista.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias