Público
Público

Homs crida els ciutadans a tapar la E d'Espanya de les matrícules amb el CAT

La interpretació de la legislació és conflictiva i hi ha confusió

JOÃO FRANÇA

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va fer una crida ahir als ciutadans a posar-se l'adhesiu amb el CAT sobre la E d'Espanya a les matrícules dels automòbils amb l'argument que no representa cap il·legalitat. Homs, en una entrevista que va donar ahir a Catalunya Ràdio, va assegurar que ell el porta al seu cotxe i que no és una infracció.

El portaveu, davant l'acusació d'estar 'cridant a la insubmissió a les matrícules', va assegurar que el codi de circulació defineix la placa com la combinació de quatre nombres i tres lletres, sense fer al·lusió a la E. Però tot i el que afirma el portaveu, la interpretació de la legislació és conflictiva.

Òmnium presenta recursos contra les denúncies posades per aquesta pràctica

El reglament diu que 'en el cas que s'apreciï que es fa servir un mecanisme o tècnica amb la manifesta intencionalitat d'eludir la vigilància dels agents de trànsit', el conductor, que és responsable de 'verificar que les matrícules del vehicle no presentin obstacles que impedeixen o dificultin la seva lectura e identificació', serà denunciat.

Mireia Casals, d'Òmnium Cultural, va assegurar ahir a Públic que la interpretació d'aquesta normativa és molt subjectiva. Òmnium va posar en marxa l'any 2006 la campanya Posa't el CAT per estimular l'ús de l'adhesiu. Des de llavors, l'entitat s'ha encarregat de presentar recursos a les denúncies que la policia ha imposat per portar el CAT a la matrícula.

Casals va insistir que la decisió sobre si l'adhesiu impedeix o no la identificació del vehicle recau finalment en l'agent de l'autoritat competent per denunciar-ho, ja siguin Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana o Guàrdia Civil. Els recursos que Òmnium presenta encara avui defensen que el CAT no dificulta la identificació del vehicle i aporten la mateixa denúncia com a prova, ja que demostra que el vehicle es va poder identificar.

Casals va afirmar que molts dels recursos prosperen, tot i que alguns no. Nombrosos ciutadans, va assegurar, es posen en contacte amb Òmnium, però finalment prefereixen pagar la multa a presentar la denúncia.

Tot i la falta d'acord en la interpretació de la llei, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va pronunciar sobre la qüestió. En un comunicat va declarar que, si Homs no rectifica les seves paraules, aquest episodi 'és motiu de cessament'. I va afegir que lamenta que el portaveu del Govern 'hagi acostumat l'oposició a actuar com un hoo­ligan de corbata'.

Rivera no va considerar el fet com un cas aïllat. El líder de Ciutadans va comparar les declaracions d'Homs 'amb les que va fer al seu dia el conseller d'Interior, Felip Puig, que va instar els conductors a circular per sobre del límit de velocitat permès'.

Més enllà de la polèmica, en la mateixa entrevista Homs va afirmar que en les properes eleccions autonòmiques Catalunya tindrà una nova Llei Electoral. El portaveu del Govern confia que el 2014 els catalans comptin amb dues urnes per triar els representants al Parlament.

'Es podria votar per una banda el diputat del districte, que podria ser en l'àmbit de comarca per exemple o equivalent, i la llista d'una opció política', i per l'altra banda la llista d'un partit, va apuntar Homs.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias