Público
Público

Impotència policial davant els furts de coure

L'escalada delictiva continua tot i les 550 detencions d'enguany

L. DEL POZO

Un cas darrere l'altre, setmana rere setmana, sense descans. És l'última moda entre els delinqüents de baixa estofa: robar coure. L'última víctima ha estat l'empresa Cables Miguélez, amb seu a Granollers i especialitzada en fils de baixa tensió. 'Van entrar diumenge a la nit i ens van robar entre 6.000 i 7.000 quilos de coure', explicava ahir Jorge Pizmeta.

No va ser una operació improvisada. Al contrari, per endur-se tanta quantitat de material 'els lladres van haver de venir amb un camió i havien de ser diverses persones', explica Pizmeta. No és la primera vegada que Cables Miguélez han d'afrontar un robatori d'aquest tipus. De fet, durant aquest estiu han patit diversos intents. En l'últim, però, la Guàrdia Urbana va enxampar dos dels lladres.

Telefónica: 'Sempre s'han produït robatoris i en l'últim any s'han disparat'

D'uns mesos ençà els robatoris de coure a Espanya s'han estès com la pesta. Telefónica, per exemple, entre gener i agost, ha hagut d'incrementar el seu pressupost per manteniment un 460% a tot Catalunya, un 1.300% només a la província de Barcelona. 'Sempre hi havia hagut robatoris de coure, però en l'últim any les xifres s'han disparat', diuen fonts de l'empresa de telecomunicacions. 'Cada vegada que ens roben hem de canviar la línia perquè no es poden fer empalmaments i, a més, deixen una població sense telèfon', expliquen.

El problema s'agreuja cada dia i és per això que les empreses privades han reforçat la seguretat privada i els Mossos d'Esquadra han hagut de crear dispositius especials tant de vigilància com d'investigació. Fruit d'aquestes operacions són les 550 persones detingudes des de primers d'any, segons ha explicat aquesta setmana el secretari general d'Interior, Joan Boada, que també ha especificat que la majoria dels robatoris s'han produït a les províncies de Girona i Barcelona.

Tant és així, ha reflexionat Boada, que quan un veí es queda sense internet ara ja no culpa immediatament la companyia subministradora, sinó que truca als Mossos per veure si es tracta d'un robatori de coure.

A una empresa amb seu a Granollers li van robar 7.000 quilos fa cinc dies

Davant de l'increment d'aquest tipus de delictes, els Mossos investiguen el destí del material. A mitjans d'agost, per exemple, una investigació en un centre de recollida i gestió de residus a l'Alt Empordà va acabar amb cinc imputacions: un dels acusats era el responsable de la planta, i els altres quatre, els que li proporcionaven el material.

Una de les raons per les quals els furts de coure han augmentat és que en els últims anys el preu ha anat pujant fins a arribar als 6,20 euros el quilo d'avui dia.

Fonts policials expliquen que aquests lladres són gent amb antecedents per delictes menors que es decideixen pel coure perquè són furts relativament fàcils de cometre. En la majoria dels casos 'treballen' en zones boscoses, apartades dels nuclis urbans on difícilment algú els veurà i els denunciarà. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias