Público
Público

La jutge apunta a l’Ajuntament de Barcelona per l’hotel del Palau

El gerent d'Urbanisme podria resultar imputat després d'admetre un 'excés de confiança'

L. DEL POZO

El cas de l'hotel del Palau va fer ahir un nou gir quan es va saber que la jutge, Míriam de Rosa, podria estar estudiant imputar el gerent d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Massaguer, per la seva participació en l'operació urbanística.

Massaguer estava citat a la Ciutat de la Justícia per declarar com a testimoni, però 20 minuts després de respondre a les preguntes del ministeri fiscal la jutge va decidir posar fi precipitadament a l'interrogatori. Segons fonts judicials, la magistrada va creure necessari parar la declaració perquè el to de la conversa estava sent 'molt tens'. El fiscal especialitzat en delictes urbanístics, Antoni Pelegrín, no s'hi va oposar. Al cap i a la fi, no és el mateix interrogar un imputat que un testimoni, que està obligat a respondre sense advocats i sense mentides.

En sortir de la sala, el gerent d'Urbanisme va comparèixer davant dels mitjans de comunicació serè, tranquil, com si no fos conscient de la gravetat de la situació. 'Estic a la seva disposició per contestar les seves preguntes', va dir als periodistes. Dit i fet.

Massaguer va explicar que havia iniciat els tràmits per construir l'hotel del Palau perquè creia, com molts altres, que era una operació bona per a la ciutat. El gerent també va negar que el 2007 rebés una carta de la mà dreta de Fèlix Millet, Jordi Montull, en què li explicava que els terrenys ja no eren del Palau, sinó de la promotora Olivia Hotels. Al contrari, va dir, no va saber fins al juliol del 2009 que l'Orfeó havia cedit els terrenys a una empresa privada.

El fiscal, en canvi, creu que en aquesta tramitació podria haver-hi hagut un delicte de prevaricació si l'ajuntament hagués tirat endavant el projecte -malgrat l'oposició veïnal- sabent que l'adjudicatària de l'hotel era una empresa privada i no l'Orfeó, és dir, si hagués afavorit els interessos privats i no els públics.

En aquest sentit, Massaguer va admetre haver pecat d'un 'excés de confiança' amb els dos homes del Palau pel que fa a la titularitat dels solars i va lamentar haver iniciat els tràmits per construir l'hotel sense tenir sobre la taula els informes -preceptius i no vinculants- del Departament de Cultura sobre les dues finques catalogades com a Patrimoni Arquitectònic de la ciutat que havien d'anar a terra. I malgrat això, el gerent d'Urbanisme va treure importància al fet que els edificis tinguessin una catalogació especial, ja que, segons ell, a Barcelona hi ha 1.500 finques amb el mateix grau de protecció.

Massaguer també va reconèixer que ell mai va tractar amb Millet i, en canvi, sí que es va reunir en diverses ocasions amb Montull i amb els advocats del Palau, especialment amb Lluís Saura, del bufet Roca i Junyent, per parlar de l'operació que els responsables del Palau volien enllestir i per la qual ara estan imputats pels delictes d'apropiació indeguda i tràfic d'influències.

I davant la possibilitat que Massaguer resulti finalment imputat, l'alcalde Barcelona, Jordi Hereu, va defensar el seu gerent d'Urbanisme i es va mostrar molt molest. 'Tot això són rumors i falsedats', va dir l'alcalde.

Per altra banda, també va declarar ahir davant la jutge, en condició de testimoni, Xavier Casas, primer tinent d'alcalde de l'ajuntament fins al 2007.
Casas, que a diferència de Massaguer es va mostrar més esquiu amb els periodistes, va defensar la legalitat del projecte de l'hotel i va dir que tots els passos es van fer amb 'el consens' de les diferents administracions. Tanmateix, no va voler desvelar si va ser ell qui va escollir la finca de la Generalitat per fer la permuta d'usos amb els solars de l'Orfeó i tampoc va voler dir si s'ha sentit enganyat per Millet: 'Les qüestions personals prefereixo reservar-me-les'.

Qui també va donar explicacions ahir sobre la seva relació amb Millet va ser Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, encara que ell no ho va fer davant d'un jutge. Puig va explicar que el 2002 es va reunir amb l'expresident de l'Orfeó, però va especificar que mai van parlar 'de requalificacions urbanístiques ni de permutes', tal com va apuntar dilluns en la comissió del Parlament l'arquitecte Carles Díaz.

Avui la jutge podria anunciar si hi ha més imputacions en el cas, encara que abans és probable que vulgui escoltar la declaració del regidor d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, que segons la Fiscalia va donar llum verda a la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per fer realitat la construcció de l'hotel.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias