Público
Público

L'alcalde de Girona pacta el cartipàs amb el PP i el PSC

Puigdemont construirà el nou Trueta per acontentar els socialistes

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Durant el ple d'investidura, el nou alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), que governa amb minoria, ja va deixar clar que seria un mandat de diàleg i de moment ho ha demostrat en el primer obstacle que s'ha trobat. CiU va aconseguir aprovar ahir el cartipàs municipal amb una àmplia majoria gràcies als vots a favor del PSC i del PP. En canvi, ICV es va abstenir en la majoria de punts i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va ser l'únic partit que hi va votar en contra.

CiU va tancar els acords amb el PSC i el PP poques hores abans de la celebració del ple d'ahir. Primer va signar un document amb el PSC, que inclou, entre altres aspectes, la necessitat de construir un nou hospital Josep Trueta després que la Generalitat l'ajornés per manca de pressupost. El tema de l'hospital va ser una de les polèmiques que va protagonitzar la campanya de les eleccions municipals.

L'equip de govern municipal es compromet a 'posicionar-se clarament' a favor de l'edificació del nou Trueta. L'acord també dóna més pes polític a la portaveu socialista, Pia Bosch, que serà designada per decret d'alcaldia cap de l'oposició càrrec que no està remunerat però que atorga el tractament institucional d'un tinent d'alcalde i també vicepresidenta de la comissió que coordinarà el procés de planificació estratègica per dinamitzar l'economia de la ciutat.

Els altres punts que recull l'acord són instal·lar una comissaria de proximitat al barri de Santa Eugènia, un pla d'ocupació juvenil i que el PSC tingui representació en el debat sobre el futur de l'aeroport de Girona. Pia Bosch va justificar el pacte amb CiU per respondre 'a la voluntat de complir amb els compromisos programàtics del nostre projecte per Girona'.

Pel que fa als acords amb el PP, que un cop més es va mostrar partidari d'entrar a formar part de l'equip de govern, destaquen la simplificació de l'administració i la reducció de la burocràcia, una baixada selectiva de taxes i impostos municipals a empreses i ciutadans i la creació d'una agència de promoció econòmica de Girona, que alhora faria de consorci local de turisme. Els conservadors també es comprometen a ser 'exigents' amb el Govern de l'Estat i la Generalitat perquè estableixin un full de ruta en infraestructures educatives, culturals, sanitàries, viàries, ferroviàries i de l'aeroport.

Només la CUP, que acusa CiU de virar cap a l'espanyolisme, hi vota en contra

No obstant això, Puigdemont va voler matisar en el mateix ple municipal que 'els acords amb el PSC i PP no són un xec en blanc ni un aval per al mandat'. Tot i l'avís, l'acord amb el PP va provocar les primeres crítiques de la CUP. El seu portaveu, Jordi Navarro, va acusar l'alcalde de virar cap a la dreta i vendre's a l'espanyolisme. 'Aquest gir sortirà car a la ciutat', va assegurar Navarro.

El cartipàs aprovat està dividit en cinc àrees: la d'alcaldia, que presidirà el mateix Puigdemont; la de Ciutadania, que portarà el primer tinent d'alcalde Jordi Fàbrega; la de Promoció i Ocupació, que dirigirà la segona tinent Marta Madrenas; la d'Hisenda i Gestió Municipal, encapçalada per Maria Àngels Planas, que farà de tercer tinent, i, finalment, la de Serveis a les Persones, que portarà Isabel Muradàs.