Público
Público

L'esquerra censura l'entesa CiU-PP

El Parlament dóna llum verda a la tramitació dels pressupostos del 2012 malgrat l'oposició de tots els grups menys el partit de Rajoy

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

El debat del pressupost va visualitzar ahir al Parlament la recomposició de l'escena política catalana després del terratrèmol popular del 20-N. El vaixell comandat per Artur Mas apareix ara fermament ancorat en el dic del partit de Mariano Rajoy després de les últimes maniobres d'atracada a port. El nou clima de distensió va quedar segellat en la visita del conseller Mas-Colell a Madrid i el desenllaç del Consell de Política Fiscal i Financera. Tant el titular d'Economia de la Generalitat com el mateix president traduïen ahir satisfacció continguda pel principi d'entesa amb la nova administració instal·lada a Madrid, preludi necessari de la primera cimera a la Moncloa del dia 1 de febrer.

La consumació de l'aliança per donar via lliure als pressupostos de la Generalitat del 2012 i la Llei d'Acompanyament ha reafirmat el PSC en el paper d'oposició, tot i la via de diàleg oberta pel primer secretari, Pere Navarro. També ha tornat ERC al punt de partida de l'operació de seducció llançada per Oriol Junqueras per formar un vigorós front nacional amb CiU. L'armistici entre PP i CiU, materialitzat amb la renúncia del primer a impugnar el projecte presentat pel Govern, ja va anticipar el rebuig de les esmenes dels socialistes, ecosocialistes i republicans, així com de Ciutadans i Solidaridat (SI). A l'exterior, milers de manifestants tornaven a escenificar el fort malestar social en el sector públic.

Sánchez-Camacho adverteix Mas que no jugui a la geometria variable

Sánchez-Camacho pressiona

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, no va dubtar ni un segon a emplaçar Mas a pronunciar-se públicament en la sessió de control del Govern. 'Convindrà amb mi que el clima ha canviat i que no té res a veure amb el Govern del PSOE', va afirmar la diputada popular dirigint-se al president, després de subratllar la decisió del nou Govern central d'ajudar a la liquiditat de les comunitats autònomes. La dirigent del PP va arribar a exigir l'exclusivitat com a soci estable i va advertir Mas que 'no jugui sempre a la geometria variable perquè no sempre li sortirà bé'.

El president es va esforçar a matisar i marcar distàncies. 'Sembla que s'obren bones perspectives', va admetre en referir-se a l'estabilització de la tresoreria de la Generalitat i la possibilitat de pagar millor els proveïdors. 'Això és positiu, no es pot negar', va afegir el líder nacionalista, que també es va esforçar, però, a defensar el seu marge de maniobra mantenint obert el diàleg multilateral amb altres forces polítiques, en funció de cada cas. El president es va mostrar molt més cautelós sobre els plans del Govern del PP sobre el control pressupostari, sobre el qual va afirmar tenir un 'interrogant' en relació amb la veritable voluntat de l'equip econòmic de Rajoy.

'Des del punt de vista del pacte fiscal, no ho sé; ja en parlarem', afirma

En un to molt mesurat i matisat, després de l'acostament produït pel suport de CiU a les mesures d'ajust del líder popular, Mas va evidenciar el nou ànim del Govern. 'Des del punt de vista de la reducció del dèficit, la relació amb el Govern [espanyol] pot tendir a ajudar a reduir el dèficit, però des del punt de vista del pacte fiscal no ho sé; ja en parlarem', va afirmar el president en ser interpel·lat per la portaveu d'ERC, Anna Simó. La diputada republicana el va exhortar a considerar una altra alternativa per eludir la pinça del PP a Catalunya i Madrid. La resposta evasiva de Mas confirma la seva posició de recolzar-se en el PP per centrar-se en les polítiques d'ajust i comptar amb el Govern de l'Estat per equilibrar les finances de la Generalitat.

El conseller Mas-Colell, que va presentar el projecte amb parsimònia comptable, va arribar a esbufegar en la seva rèplica a les dures crítiques del PSC, ecosocialistes, republicans i la resta de l'oposició. Abans, però, va deixar constància del nou escenari. 'Hi ha hagut un canvi de situació política i espero que puguem fer pactes i acords basats en la lleialtat i honorar la paraula donada', va afirmar el responsable de les finances de la Generalitat.

El president admet que hi ha 'bones perspectives' amb el Govern central

Andreu Mas-Colell va ser posat a prova pel PSC i per moments va semblar tocat per la 'perdigonada' del principal partit de l'oposició. Primer va ser el diputat Josep Maria Sabaté, que en la sessió de control va instar el conseller de Salut, Boi Ruiz, a pronunciar-se sobre el virtual desviament pressupostari de 550 milions del Departament de Salut. El que va ser director general de l'ICS va atribuir la dada al resultat de la liquidació del pressupost, que el conseller va assegurar desconèixer del tot.

El capítol sanitari va ser doble notícia en la sessió d'ahir. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va desafiar la moderació d'Artur Mas en denunciar la 'immoralitat ètica i, fins i tot, legal' dels càrrecs paral·lels en el sector privat exercits pel president de l'ICS, Josep Prats. Visiblement molest, el president va defensar i fins i tot exalçar l'altruisme de Prats per 'treballar sense cobrar' al capdavant de l'ICS, i va emplaçar Rivera a denunciar davant els tribunals les presumptes irregularitats que es poguessin constatar a partir de l'actuació en curs de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).

El PSC defineix el pacte amb el PP com el «dret a decidir» de CiU

El tema del desviament pressupostari de la sanitat pública va ser citat també per la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere, que va exercir amb plena autoritat de portaveu econòmica del PSC sota l'atenta mirada de Pere Navarro, present a la llotja de convidats. Sánchez-Sampere, que es va estrenar al Parlament com a nou membre del nucli dur del partit, va censurat l'aliança del Govern amb el PP i va presentar aquest fet com el veritable 'dret a decidir' propugnat per CiU.

'En lloc de cirurgia fina, vostès amputen amb el ganivet de tallar pa', va clamar la diputada socialista, que no només va acusar el seu antic professor de 'posar al límit la cohesió social', sinó que li va retreure el seu doble llenguatge. 'És una contradicció que vostè alerti contra la recentralització al mateix temps que està pactant amb el partit que la practica', va afirmar Sánchez-Sampere. 'Si vostè a la seva parella li diu el mateix dia que es vol divorciar d'ella i que l'estima profundament, és una esquizofrènia que ningú acaba d'entendre', va afegir la diputada socialista.

Joan Boada (ICV-EUiA) va ampliar sense concessions la crítica des de l'esquerra i va acusar el Govern d''acarnissar-se amb la funció pública i portar un veritable atac contra els treballadors públics i la seva funció'. El pressupost està encarrilat, però la batalla en comissió promet ser dura.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias