Público
Público

La Maquinista desafia la crisi

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El complex de La Maquinista de Barcelona s'està preparant aquests dies per convertir-se en la superfície comercial més gran de Catalunya, per davant de l'Illa Diagonal. Les obres d'ampliació no s'aturen, però gairebé ni es noten, perquè l'espai que es guanya està completament integrat. Es tracta de 15.000 metres quadrats nous que ocuparan firmes conegudes com FNAC, Leroy Merlin o Guess i altres amb menys implantació a Barcelona i Espanya, com l'americana Hollister Co, que es dedica al sector tèxtil. La inauguració està prevista per la primera setmana d'octubre.

Aquest creixement comportarà la contractació de 800 empleats, que s'afegiran als 2.500 que ja treballen a La Maquinista. Gràcies a un acord entre el complex comercial i el districte, el 10% dels nous treballadors seran de Sant Andreu.

El gerent de La Maquinista, Òscar Valero, va explicar que l'aposta més gran de l'ampliació la farà Leroy Merlin, que obrirà una botiga de 7.500 metres quadrats. Serà la primera vegada que la firma francesa dedicada al bricolatge obre un negoci dins de la ciutat i en un centre comercial. També hi haurà un FNAC (que es dedicarà més a la cultura que a la tecnologia) i tres firmes nord-americanes. De dues d'elles encara no se'n sap el nom, que es manté en rigorós secret fins a les properes setmanes, afirma Valero, que ha signat un contracte de confidencialitat.

En total, La Maquinista, que ja ha complert 10 anys, tindrà 90.000 metres quadrats de superfície comercial. Ara ja rep 15 milions de visitants a l'any i, després de l'ampliació, confien guanyar-ne entre un 20% i un 30% més, segons va pronosticar Valero. La Maquinista pertany al grup franco-holandès Unibail-Rodamco, propietari també del centre comercial de la plaça de les Glòries. Aquesta gran multinacional, líder en el sector a Europa, proposarà a la Generalitat que li deixi ampliar també el centre comercial de Glòries.

Tot i la gran inversió econòmica i els llocs de treball que es generaran, el sector comercial de Sant Andreu no està gaire content per l'ampliació del centre comercial al barri. 'No ens alegra gens', va reconèixer ahir el president de l'Eix Comercial de Sant Andreu, Joan Mateu. El portaveu de l'entitat, però, va assegurar que no tenen por perquè, segons les seves dades, fa 12 anys l'eix de Sant Andreu tenia 10 milions de clients i, actualment, en té el doble. És a dir, més dels que té La Maquinista.

Durant tot aquest temps, recorda Mateu, s'han obert grans superfícies comercials a la zona o relativament a prop, com Heron City, El Corte Inglés, Diagonal Mar i l'Ikea de Montigalà. Aquesta dinàmica, segons Mateu, demostra que els centres comercials no fan tant mal al petit comerç: 'No depèn tant del que fan els altres sinó del que fas tu', va apuntar. Mateu també va dir que 'hi ha dos tipus de públic: al que li agrada anar als centres comercials i el que prefereix comprar al costat de casa'.