Público
Público

Mas gira full a l'acord amb el PP i busca aliats de cara al 2012

El president revela que la Generalitat pagarà l'any vinent 2.000 milions d'euros en interessos

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'entorn més proper al president de la Generalitat no s'ha cansat de repetir en els darrers mesos que els dos primers anys d'aquesta legislatura estaran absolutament centrats en la gestió de la crisi econòmica. I Artur Mas, quan acaba de resoldre el tràngol dels comptes d'enguany, ja pensa en els del 2012.

El president va demostrar ahir un cop més que el pacte assolit amb el PP pels comptes del 2011 no l'acaba de satisfer i va tornar a fer una crida a la resta de grups per ajudar-lo en un procés que arrencarà a final d'aquest any. Mas va girar ahir els ulls a l'esquerra per demanar a PSC i ERC habituals destinataris de les seves crítiques per 'l'herència rebuda' que 'segueixin l'exemple del PP' i facin possible que els comptes s'aprovin.

L'executiu preveu per l'any vinent un nou pressupost de contenció de despesa

'Tots aquells partits als quals incomodi que fem un pacte amb el PP per tirar endavant uns pressupostos difícils tenen l'oportunitat en les pròximes setmanes de sumar-se als pressupostos del 2012', va manifestar. El president, a més, va deixar clar que aspira només a una abstenció: 'El Govern assumirà tota la crítica als pròxims pressupostos. La cara per rebre bufetades ja la posem nosaltres. L'únic que se'ls demana no és tant que es facin responsables dels pressupostos, sinó simplement que deixin fer'.

Tot i aquesta crida a la 'responsabilitat', el president de l'executiu català va admetre que els pressupostos del 2012 estaran marcats pel mateix patró que els d'enguany, l'austeritat i l'estalvi, per mirar de 'frenar l'espiral diabòlica' de l'endeutament.

PSC i ERC responen que l'acord passa per la no supressió de successions

Per demostrar la gravetat de la situació, Mas va mostrar uns números que no deixen gaire espai a l'optimisme. L'any passat, va dir, la Generalitat va pagar 950 milions per interessos financers, una quantitat que suposa el doble del pressupost de la conselleria d'Empresa i Ocupació d'aquest any. El 2011, la factura d'interessos que s'abonarà als bancs serà un 50% més alta i se situarà per sobre dels 1.400 milions. Però la dada més preocupant és que l'any vinent el pagament d'interessos fregarà els 2.000 milions d'euros.

Per resumir-ho, Mas es va referir a una 'nova conselleria': 'Entre el 2010 i el 2012, els interessos que pagarà la Generalitat a bancs, caixes i particulars pels bons que van comprar seran el doble que fa dos anys. Apareix així una nova gran conselleria, la del pagament del deute. O parem això o se'ns menjarà'.

A aquest problema amb el deute s'uneixen els 761 milions que, segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, la Generalitat haurà de tornar a l'administració social pels avançaments de l'IRPF i l'IVA del 2009 i el 2010.

Després d'aquestes paraules, el PSC no va trigar a respondre per fixar les condicions a un eventual acord. Els socialistes, per boca del seu portaveu, Miquel Iceta, van recordar que van afavorir la investidura de Mas i que només li van demanar ajornar la supressió de l'impost de successions per negociar els comptes d'aquest any, una petició que el Govern no va atendre. 'Si Mas està disposat a rectificar les seves polítiques estem disposats a parlar del que convingui', va fer Iceta.

Tampoc ERC va acollir amb gaire entusiasme l'oferiment, i pel seu portaveu, Ignasi Llorente, la invitació de Mas a negociar amb ERC i PSC els pressupostos del 2012 'és una forma de parlar dels següents i no dels actuals', i li serveix per 'tapar el seu pacte amb el PP'.

Llorente va recordar que ERC no donarà per bons uns comptes que no defensin el català al cinema, que no mantinguin els recursos per a les oficines exteriors de la Generalitat o que no incloguin la recaptació de successions.