Público
Público

Mas treu pit amb Mascarell

El president destaca que el seu Govern 'traspassa les fronteres dels partits polítics'

DANI CORDERO

Artur Mas ja té en marxa el seu 'Govern dels millors'. Ahir es va poder fer la foto amb els seus onze consellers i els dos homes que el descarregaran de feina en els futurs Consells Executius: Francesc Homs, secretari de Presidència, i Germà Gordó, secretari del Govern. En la foto destacava, no obstant això, Ferran Mascarell, el fitxatge estrella del nou president.

CiU ha aconseguit amb aquest socialista fer encara una mica més densa la borrasca que envolta el PSC sense que aquest sàpiga com dissipar-la, com demostra el fet que encara ahir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, reprotxés aquesta actitud: 'No estic d'acord que algú aspiri a fer alguna cosa en un partit i de sobte acabi fent-ho en un altre partit gairebé en 24 hores. Algú m'ho ha d'explicar'.

Els independents es dissipen a les secretaries generales

La presència de Mascarell, després de prometre el càrrec com a conseller de Cultura, va permetre posar sobre la taula un Govern transversal en l'eix ideològic i treure pit al nou president de la Generalitat, que per fi va parlar d'aquest fet i ho va presentar com una medalla d'inici: 'És un Govern que traspassa les fronteres dels partits polítics per anar cap a una operació d'amplitud de mires, d'aplegar sensibilitats' al voltant del catalanisme polític. 'Estic especialment content que sigui així', va afirmar.

Mas va aconseguir projectar el que volia, amb la foto d'un Govern que sabés administrar les quotes de CiU però que també inclogués els independents promesos que desfessin el component partidista de la federació nacionalista, i fins i tot aglutinar valors d'un dels grans partits catalans, com és el PSC. I tot això, amb gent que, en la seva opinió, 'combina alta experiència i molt alta qualitat'. Així ho expressen els cinc consellers independents: Andreu Mas-Colell, Francesc Mena, Boi Ruiz, Pilar Fernández Bozal i Ferran Mascarell.

Però aquest equilibri entre el partit i la independència no tindrà continuïtat en els càrrecs dels números dos de les conselleries, per als quals s'han escollit persones amb experiència en els Governs de Jordi Pujol. Només dos noms no estan adscrits a cap partit i un destaca sobre tots els altres: el dirigent d'Unió Democràtica Antoni Castellà, que s'encarregarà d'Universitats.

Hereu critica el canvi de projecte de Mascarell 'en 24 hores'

Això quant a l'estructura, a la qual encara li falta quadrar tot l'organigrama de directors generals i que acabarà de deixar clar si Mas aconsegueix respectar una altra de les seves promeses: reduir un 20% el nombre de càrrecs polítics a les conselleries. El missatge d'ahir de Mas no es va allunyar gaire del que va mantenir durant tota la campanya i l'interregne obert el 28 de novembre, quan a cap partit ja no li va quedar cap argument per negar-li la presidència de la Generalitat.

'Eficiència i austeritat', va reclamar Mas al seu Govern, ahir amb més motiu que mai, ara que té constància de l'executiu sortint que el deute de la Generalitat supera els 40.000 milions d'euros. Com el seu predecessor José Montilla va fer fa cosa d'un any i mig, quan va demanar a la societat fer l'esforç d'assumir més feina per menys diners, Artur Mas va demanar als seus consellers que optimitzin els recursos de la Generalitat, que els espremin per treure'n el màxim suc possible. 'Amb menys hem de fer més i millor', els va indicar, després d'assegurar que els temps de vaques grasses han passat i la gestió es complica: 'És fàcil governar quan hi ha molts diners per repartir... Ara no serà el cas. Ens haurem s'esmerçar molt'.

En aquest sentit va reclamar ajuda. Compta amb Salvador Alemany, president d'Abertis i del Cercle d'Economia; amb Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges, i amb els membres del consell assessor en matèria de Benestar Social que CiU va pactar amb el PSC per facilitar la investidura. Però així tot, va assegurar que el seu Govern, tal com estan les coses, 'necessita ser ajudat'.

Sigui com sigui, el Govern d'Artur Mas està en marxa. Passada la una del migdia els seus membres van celebrar la seva primera reunió, hores abans de formalitzar el traspàs de carteres. Demà, o com a molt tard dimarts, podrien tornar-se a reunir i aprovar ja les seves primeres mesures algunes les va deixar preparades el Tripartit, que, tractant-se de Catalunya, bé podrien ser la pujada tarifària dels peatges, una d'aquestes mesures impopulars per a les quals el nou president demana al seu equip sensibilitat per explicar-les bé.

Un cop els consellers van prometre o jurar el càrrec, Mas va tornar a advertir de les 'dificultats i incertesa' que s'hauran d'afrontar en els pròxims mesos i anys. 'No tindrem una navegació fàcil', va assenyalar utilitzant la nàutica com a metàfora de la singladura que ahir va iniciar, i 'espero que no ens maregem'.

Mentre Mas comença a navegar pel Govern, Oriol Pujol podria començar a fer-ho al partit, Convergència. El secretari general adjunt de la formació, Felip Puig, va assegurar en una entrevista radiofònica que l'actual president del grup parlamentari ha començat a treballar per assumir tasques al partit. 'En aquests moments ja està començant a preparar-se per assumir el relleu d'algunes de les meves funcions i potser també del mateix secretari general', Artur Mas, que assumirà la presidència.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias