Público
Público

Mas vira al sobiranisme després de recórrer al PP

El president diu que l'Estat propi requereix temps

ALBERT MARTÍN VIDAL

Divendres passat, Alícia Sánchez­-Camacho va anunciar que el seu partit donarà suport al Govern en la llei més important de l'any, la dels pressupostos. Dissabte, una manifestació en record de la multitudinària marxa independentista del 10 de juliol del 2010 va recórrer el centre de Barcelona amb crits dirigits a CiU: 'Amb Convergència no hi ha independència'. I ahir, el president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar que el programa sobiranista que va defensar el seu partit en la darrera campanya segueix vigent.

Segons va dir el president de CiU, 'l'esperit' d'aquella manifestació de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut 'continua absolutament viu'. Mas va afegir que aquella marxa, sota el lema Som una nació, tenim dret a decidir, 'va servir de molt'.

El cap de l'executiu afirma que les enquestes proven la utilitat del 10-J

El cap de l'executiu català va admetre que 'sempre hi haurà gent que considerarà que no s'ha anat prou endavant', però va assenyalar les enquestes que proven que el sobiranisme segueix tenint una quota important dins la societat catalana. Ara fa dues setmanes, el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat va fer públic un sondeig segons el qual el 42,9% dels catalans votaria a favor de la independència en un referèndum.

El president va rescatar el discurs més gradualista de CiU per parlar de la independència i va assegurar que 'l'avenç nacional de Catalunya i el dret a decidir del poble de Catalunya no és una obra per a impacients, és una obra per a perseverants'. Més líric, va explicar que 'tothom sap que quan plantes llavors no es recullen al cap de quatre dies: primer es planten, després s'ha de conrear la terra, s'ha de regar, s'ha d'esperar que faci bon temps i després es recullen els fruits si s'ha fet tot aquet procés'.

Des que Mas és president, en una legislatura que segons va dir havia de ser la de la 'transició nacional', la reivindicació nacional no ha estat una de les prioritats del Govern. Molt centrat en la gestió de la crisi, l'executiu català només ha parlat de la qüestió quan van arribar a Barcelona les consultes sobiranistes no vinculants impulsades per la societat civil. Aleshores Mas va votar a favor de la independència. Els consellers Andreu Mas-Colell, Ferran Mascarell, Pilar Fernández Bozal i Boi Ruiz també van votar, sense fer públic el seu vot. La vicepresidenta Joana Ortega va votar-hi en contra, segons va dir Duran i Lleida.

Pel 2012, Mas planteja iniciar a Madrid la negociació d'un nou acord de finançament en la línia del concert econòmic, una proposta que 'genera consens'. Aquesta qüestió serà tractada amb el president del Govern que substitueixi Zapatero.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias