Público
Público

Dos mons molt diferents i un únic cor de la ciutat'

La Sala Conjunta de Comandament va ser ideada com a seu de la coordinació

N. V.

La policia catalana mostra la Sala Conjunta de Comandament del carrer Lleida com un dels seus trofeus. Per Xavier Vilaró, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, és el resultat 'd'un sistema perfectament equilibrat en el qual crec profundament'. Al carrer Lleida de la capital catalana, comparteixen sala agents i comandaments dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana, així com els Bombers de Barcelona, i està previst que aviat s'hi incorpori el SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques).

Com a les aules universitàries, un conjunt de taules, cadascuna amb el seu ordinador, s'encaren cap endavant. Substituint el professor, tot un regiment de pantalles que retransmeten les imatges de les càmeres de trànsit de l'Ajuntament de Barcelona i del Servei Català de Trànsit, a més de les càmeres del metro i les de seguretat ciutadana que vigilen alguns dels carrers de la ciutat. Un espai que, mesos després d'estrenar-se, va rebre l'Ertzaintza com a alumne privilegiat, amb paper i llapis per prendre notes i posar-les en pràctica a la ciutat de Bilbao.

Un sistema comú d'informació gestiona les incidències policials a Barcelona

Des d'allà es gestionen les incidències i emergències policials de Barcelona, i es fa gràcies a un sistema comú d'informació. L'objectiu, segons Juan José Vilanova, cap de la divisió de Coordinació de la Guàrdia Urbana, és que la frase 'això no és competència nostra' no es torni a repetir quan algú truqui. Que se'n faci càrrec qui ho rebi, ho introdueixi en el sistema i, si no és seu, ho transfereixi a l'altre cos'. Els dos cossos van signar un pacte de col·laboració que presenta una novetat: el principi d'actuació mínima obligada, en què es diu que el primer cos que arriba al lloc dels fets, encara que sigui col·laborador, ha d'actuar fins que aparegui el titular.

Però la sala que pels comandaments és 'el cor de la ciutat', per alguns agents queda lluny de la realitat. 'Només has de veure com seuen, a l'esquerra estan tots els mossos i a la dreta, tots els urbans', argumenta una font policial. A la crítica s'hi suma un altre policia: 'Professionalment només parlem quan el 112 s'ha equivocat i ens ha passat un cas que el porten ells. Aleshores t'aixeques, els el passes i tornes al teu lloc'.

El contacte entre els membres d'ambdós cossos és gairebé nul dins la sala

L'octubre passat, la coordinació entre els comandaments va contribuir a la detenció, el mateix dia dels fets, dels autors de l'assalt a dues joieries, en una de les quals va resultar mort un joier. Un agent dels Mossos d'Esquadra que estava de servei ho confirma: 'Va arribar la informació a la nostra sala conjunta i va fluir molt de pressa'. Recorda que en aquell cas no hi va haver descoordinació perquè se n'encarregaven els seus caps 'i ells sí que estan més ben organitzats'.

La convivència entre els agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana comença a l'Institut de Seguretat Pública, l'escola de policia on comparteixen pupitre. Segons Vilaró, 'l'única diferència entre ells és que uns porten la gorra de color vermell i uns altres de color blau'. El passat 23 de maig, a més, va començar la primera edició del Curs d'Ordre Públic, en què la policia local ja no comparteix aula amb membres de la Policia Nacional. Ara ho fan amb els Mossos d'Esquadra, amb l'objectiu d'aconseguir una coordinació millor després al carrer.

Reben les mateixes classes, però els agents de la policia autonòmica, en sortir, formen part del nivell C1 en l'escala funcionarial i, els policies locals, segons afirmen, del nivell C2, amb la repercussió econòmica que això significa. Una diferència salarial que es nota, també, un cop al carrer, ja que quan formen part d'una mateixa patrulla els agents d'aquest injustificat nivell inferior cobren menys.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias