Público
Público

El Paral·lel estrena el teatre de l'SGAE amb polèmica

El nou espai escènic pretén ser 'una incubadora de talent'

TONI POLO

Per a uns, 'una incuba­dora de talent i una fàbrica de coneixement'; per a altres, 'un xantatge, en època de crisi, a la comunitat creativa'. Els uns són la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), que el 2006 va guanyar un concurs de l'ajuntament per gestionar la sala durant els 10 anys següents (prorrogables amb cinc més); els altres, el col·lectiu Exgae, contrari a la política de l'esmentada societat, i la xarxa veïnal de Ciutat Vella, que consideren que el projecte 'es finança amb fons del cànon digital'. Amb aquesta polèmica sobre la taula, ahir es va presentar a Barcelona l'Arteria Paral·lel, el nou espai escènic de propietat municipal i gestió de la Fundació Autor.

El nou equipament, segons va explicar ahir el seu director, Ramon Muntaner, disposa de tres plantes i més de 3.418 metres quadrats de superfície. 'De seguida, des que vam obtenir la llicència d'obres el 2008, vam veure que l'espai oferia moltes més possibilitats', va explicar. Per això, els plans es van ampliar una mica. A més d'una sala de teatre i actuacions per a unes 940 persones, l'Arteria també acull un restaurant, un club social 'per on esperem que hi passi la gent del teatre i de l'espectacle' i es pot adaptar al format per celebrar-hi gales i sopars.

Així mateix, l'equipament comp­tarà amb un petit escenari per a obres de petit format. Serà l'espai 'per a gent emergent', va dir Muntaner. El president de la societat gestora, Eduardo Bautista, va insistir que en aquesta aposta l'Arteria vol construir un nou model: 'No és fàcil acollir les avantguardes i ser alhora un espai de trobada de tots els elements de la societat civil', va explicar. Bautista es va mostrar molt ambiciós en dir que pretén treballar amb 'totes les forces cíviques i socials' per millorar el model de societat a partir del concepte de 'més cultura'.

El teatre està en un 'territori fronterer', segons Bautista: 'Entre quatre barris, cadascú amb la pròpia idiosincràsia, on bateguen nous talents i nous públics'. Les entitats veïnals, però, no troben que l'SGAE sigui la millor garantia per fomentar la creació als barris, bàsicament perquè, tal com criticaven en un comunicat emès ahir, 'Ciutat Vella necessita espais de creació independents en clau de barri i que la majoria d'artistes del districte no formen part ni estan interessats a incorporar-se a l'SGAE'. Bautista va reconèixer obertament que sí, que 'es tracta d'un negoci' i que els beneficis 'es reinvertiran en el desenvolupament de plataformes per a talents emergents'.

L'Arteria, amb un pressupost total d'11.708.412 euros pagats per la Fundació Autor (que espera que un màxim del 20% siguin aportacions institucionals), tindrà diversos usos, des de concerts (per a més de 1.500 persones entre la platea drets i el primer i segon pisos asseguts) a espectacles de circ o dansa. 'Serà una programació eclèctica, amb música, arts escèniques i també cinema', va especificar el director. Les tres plantes voler recuperar l'herència de les antigues sales que van ocupar aquest espai, com el Teatro Español (principis del segle passat), la històrica discoteca Studio 54 o l'Scenic Barcelona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias