Público
Público

El Parlament blinda els correbous després de prohibir les corrides

Crítiques a ERC i CiU pel seu canvi de posició. El PP compara els toros amb el dret a avortar

ALBERT MARTÍN VIDAL

Corrides de toros, no. Correbous, sí. El Parlament va beneir ahir, en matèria de protecció animal, una doctrina que situa el límit de la correcció en la mort de l'animal. Ni un centímetre per sota.

La cambra catalana va aprovar per una aclaparadora majoria, amb vots de PSC, ERC i PP, la llei que perpetua els correbous a iniciativa de CiU. Aquesta activitat, amb llarga tradició al sud de Catalunya, ha estat criticada per les associacions defensores dels drets dels animals pel càstig físic i psicològic que pateixen els toros. L'aprovació apaivaga la preocupació en una zona amb una important implantació de CiU i ERC, i on es temia que aquesta polèmica pràctica seguís el camí de les corrides de toros, prohibides al juliol.

El Parlament consagra així un reglament que inclou sancions i impedeix que els nens menors de 14 anys prenguin part en aquest tipus de festa. També s'imposen mesures higièniques i de seguretat, però les mesures de respecte a l'animal es redueixen a limitar el temps en què el toro participa en l'espectacle, fixat en 15 minuts en la majoria de modalitats.

La permissivitat amb aquest catàleg de pràctiques (bou capllaçat, bou embolat, etc.) no s'adiu amb les raons animalistes que van esgrimir els diputats partidaris de la prohibició de les corrides de toros fa un mes i mig. El PP va acusar llavors els prohibicionistes ICV-EUiA, ERC, la majoria de CiU i una minoria del PSC d'abolir les corrides per raons identitàries, cosa que tots van negar rotundament.

Poques forces podien presumir ahir d'haver mantingut el discurs des del 28 de juliol. El PSC i el PP van tornar a oposar-se a la prohibició, igual que el grup mixt. Però entre els partidaris de defensar els animals només ICV es va mantenir ferma i va poder recriminar a CiU i ERC el seu canvi de posicionament.

El diputat Daniel Pi va lamentar que la falta de coherència feia pensar que la prohibició de les corrides es va fer per motius identitaris. A més, es va queixar de la manca de rigor previst en la llei en l'aplicació de sancions, fins al punt que les faltes greus poden convertir-se en lleus sempre que l'infractor expressi 'bona disposició per complir les disposicions legals'. El parlamentari ecosocialista va tancar la seva intervenció justificant el vot d'ICV-EUiA contra la normativa: 'El nostre és el vot de la coherència amb els nostres principis i el d'una sensibilitat creixent a la societat catalana. És, per tant, un vot de futur'.

Més dur amb CiU i ERC va ser el líder del grup mixt, Albert Rivera, que els va retreure la seva 'hipocresia' i va recordar la frase que el president d'ERC, Joan Puigcercós, va pronunciar amb motiu de la prohibició dels toros: 'Els valors del segle XXI són incompatibles amb fer del sofriment un espectacle'. Rivera els va acusar de mirar de no perdre votants a les Terres de l'Ebre.

L'exabrupte de la sessió el va protagonitzar el diputat del PP Joan Bertomeu, quan va barrejar toros i dret a l'avortament per restar credibilitat a l'argument que la diferència entre corrides i correbous és que l'animal no mor: '¿Vostès em volen dir que els seus sentiments estan amb la mort d'un toro cada tres dies, i que no passa res per treure la vida a 57 criatures cada dia?'.

CiU i ERC no van defensar-se amb gaire convicció de les acusacions d'haver canviat de criteri. El convergent Francesc Sancho va treure ferro al debat assegurant que 'hi ha un cert tremendisme envers aquesta qüestió'. A més, es va felicitar per la capacitat d'adaptar la tradició dels correbous als nous temps: 'Perviuran les tradicions capaces d'adaptar-se a les exigències ètiques i a la sensibilitat de la gent'. Sancho va tallar el debat sobre l'electoralisme amb una pregunta a la resta de forces: 'Vull treure vots, sí. I vostès?'. Els seus arguments no van tenir res a veure amb els del juliol, quan afirmava que 'també el Regne Unit va prohibir la cacera de la guineu' i que calia 'adaptar-se als temps'.

ERC, per la seva banda, va donar unes explicacions que van deixar astorat els animalistes que hi havia entre el públic: 'No fem debats identitaris, defensem les nostres tradicions'. Al juliol, Puigcercós apel·lava a 'la civilització i el progrés' i a la 'responsabilitat d'evitar el patiment'. Deia, a més, que 'les tradicions també poden ser errònies'. Set setmanes després, allò sembla haver canviat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias