Público
Público

Passió per l'arquitectura

Dos dies de portes obertes. Milers de persones descobreixen una altra cara de la ciutat

TONI POLO

No hi haurà dades oficials d'assistència fins avui, però la primera edició del 48h Open House Barcelona ha estat un èxit. Milers de ciutadans han recorregut els barris amb la intenció d'aixecar les faldilles a la ciutat i endinsar-se en el seu interior.

Els 130 edificis que han obert les portes han acollit estudiants, curiosos, experts en arquitectura o en història de l'art, turistes, veïns... que s'han bolcat en un esdeveniment social i cultural que, en alguns casos, ha desbordat les expectatives: 'No ens esperàvem tanta gent', comenta un responsable de l'Hotel Torres Porta Fira, a l'Hospitalet. 'Sens dubte l'any que ve ens haurem d'organitzar millor'. Molts dels visitants no han respectat els horaris establerts per cada espai, en molts casos despistats per l'enunciat de la iniciativa: 'Hem cregut que es podia visitar qualsevol edifici durant les 48 hores del cap de setmana', es queixa una jove parella de Sabadell que dissabte passejava pel pati interior de la Pompeu Fabra, empenyent el cotxet del nen. Arquitecte ell, arquitecta ella. Com la majoria dels visitants de la zona del 22@. 'Ens sap greu no haver pogut entrar a l'edifici del Ferrater', comenta ell, gens amoïnat, perquè troba que la iniciativa és molt encertada.

'Em vaig oferir de seguida a mostrar casa meva', diu l'arquitecte Solanas

Allà, a l'edifici de Ferrater, molta gent es va quedar a les portes. 'Sobretot veïns que van arribar al barri molt abans que la Diagonal i que volen veure per dintre com ha canviat la zona', explica la responsable de l'edifici Imagina.

Molts dels 475 voluntaris que han atès els visitants són estudiants d'arquitectura. Algunes escoles professionals comptabilitzaven l'activitat com a crèdit acadèmic. També eren voluntaris els pocs ciutadans que han volgut mostrar les seves cases. Toni Solanas va obrir ahir el seu estudi i casa seva, al número 122 del carrer Girona. 'Em vaig oferir perquè m'encanta veure gent que s'atura per veure la façana de la casa', diu. El 1987, ell va reformar aquest edifici modernista construït per Jeroni Granell el 1900. La cua de gent arribava fins passat el xamfrà...

Va ser la tònica del cap de setmana: cues amb bon humor i interès per conèixer els secrets que amaguen els murs de la ciutat. 'L'any que ve seguirem la ruta', diuen.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias